Počasí dnes21 °C, zítra26 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Léto je za rohem. Hygienici začali sledovat kvalitu vod ke koupání

Odběrem vzorků z jablonecké přehrady Mšeno dnes hygienici zahájili pravidelné sledování vod, do kterých se chodí lidé v Libereckém kraji koupat. Z přehrady si dnes odnesli pěknou zásobu naplněných nádob, neboť ji podrobili kompletnímu odběru. Při tom se zjišťuje mikrobiologie, odeberou se vzorky pro zjištění chlorofylu A, dále naplní lahev na zjištění přítomnosti sinic, zkoumá se stanovená průhlednost a přidává se i klasická obhlídka koupaliště z hlediska znečištění přírodního či od odpadů.

U přírodních koupališť bez provozovatele, mezi které patří i přehrada v Jablonci, se o odběry stará Krajská hygienická stanice. Na tomto typu koupališť se odebírá podle výskytu sinic v předchozích sezonách. Legislativa ukládá jednou za 28 dní, ale protože je přehrada atraktivní lokalita, odebíráme častěji, než ukládá legislativa. Jednou za 14 dní,“ popsala ředitelka Krajské hygienické stanice Libereckého kraje (KHS LK) Jana Loosová.

Podle přítomnosti sinic se při pravidelných návštěvách hygienici také rozhodují, zda odeberou detailněji, jako dnes nebo nikoli. Dnes se také zajímali v Jablonci i o další parametry. „Zjišťuji také teplotu vody a pH vody pehámetrem, který se ponoří do vody a zhruba za půl minuty mám výsledek,“ popsal hygienik Ondřej Kovář.

Hygienici už kontrolovali i kvalitu vody na Máchově jezeře a na Hamerském jezeře. „V Hamru vyšla voda vhodná ke koupání, což označuje modrý smajlík. Máchovo jezero má klasický průběh začátku sezony, voda má zhoršenou jakost, a tedy oranžový smajlík a není vhodná ke koupání pro vnímavé jedince. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Klasicky se nám na konci května vyšvihává Máchovo jezero do vody vhodné ke koupání a označujeme ho modrým smajlíkem,“ přiblížila Loosová s tím, že se letos opět zaměří i na riziko související s cerkáriovou dermatitidou, která je podmíněná výskytem mlžů a vodního ptactva.

Na výskyt sinic, které jsou asi nejvíce sledované, má vliv především počasí. Pokud je počasí horké mohou dokončit například rychleji svůj vývojový cyklus. Když přijdou přívalové deště, rovněž je to pro sinice výhodné, protože přichází živiny, zejména fosfor.  „A ve chvíli, kdy dokončí vývoj jeden druh sinic, může přijít jiný druh. Tedy meteorologická situace je rozhodující. Letos je zatím sezona klasická, uvidíme, jaká bude dál,“ dodala ředitelka.

V průběhu koupací sezony krajští hygienici sledují kvalitu vody na 50 plochách ke koupání, z toho 15 je přírodních koupališť, 13 betonových nádrží a zbytek, 21 jsou umělá koupaliště a jeden biotop.

Dvakrát za sezonu plánují hygienici provést odběry za účelem kontroly kvality vody i na nesledovaných vodních plochách, které ale lidé ke koupání využívají. Jde o vodních nádrže Fojtka a Mlýnice, Vesecký rybník, Hradčanský rybník, Provodín pískovnu, nádrž Horka, Dubice či Černá Nisa v Bedřichově a další.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky kontroly, koupací sezona, hygiena, sinice, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto je za rohem. Hygienici začali sledovat kvalitu vod ke koupání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.