Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

V České Lípě začnou ještě letos opravovat vyhořelý Kounicův dům

Ještě v tomto roce značnou v České Lípě s rekonstrukcí historické měšťanské budovy Kounicova domu. Město vybralo v konkurzu firmu, která kompletní rekonstrukci provede. Veřejnou zakázku získalo sdružení firem „Společnost CMB pro rekonstrukci Kounicova domu v ČL“ zastoupené vedoucím společníkem CL-EVANS za nabídkovou cenu 261,7 milionů korun včetně DPH. Dům v roce 2015 vyhořel a od té doby chátrá.

Rekonstrukce potrvá dva roky, nyní se prostor připravuje na stavební práce.

Rekonstrukce Kounicova domu je velký projekt, který jistě bude náročný, ale těší nás, že opět vdechneme život památkově chráněnému objektu, který navíc bude sloužit bohulibému účelu. Dům dětí a mládeže bude moci rozšířit své aktivity, zároveň se nám podaří upravit další kousek města a zachránit cenný objekt v samotném srdci města. Mám radost, že se nám daří realizovat tyto velké projekty, které v minulosti často zůstávaly jen v rovině slibů. Nyní už jsou některé z nich hotové a dobře slouží našim občanům,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO) a doplnila, že rekonstrukci domu bude město hradit ze svého rozpočtu.

Budova kompletně vyhořela v polovině května roku 2015. Přechozí majitel, Sdružení sportovních svazů ČR, se o vyhořelou budovu nestaralo, a proto v roce 2018 odkoupilo objekt za necelé dva miliony město. V následujícím roce se postaralo o zajištění domu proti zhoršování jeho stavebně technického stavu, jehož součástí bylo dočasné statické zajištění včetně zabednění oken a vybudování provizorní střechy. Od té doby je dům chráněn před povětrnostními vlivy a postupně vysychá. Práce vyšly asi na 8 milionů korun.

Nyní přijde na řadu kompletní rekonstrukce, které zahrnou provedení sanace a statického zajištění stávajícího zdiva, úpravu vnitřní dispozice a nádvoří, výměnu veškerých instalací a přípojek, vybudování nového systému vytápění a větrání, nového krovu a střechy ve tvaru, který měla, než dům vyhořel. Před pokládkou nové střechy se počítá s demontáží stávajícího provizorního zastřešení. Kromě stavebních prací bude vítězná firma dodávat také vybavení interiérů.

Po dokončení rekonstrukce se do Kounicova domu přesune Dům dětí a mládeže Libertin, který nyní sídlí v nevyhovujícím církevním objektu na Škroupově náměstí,“ doplnila mluvčí České Lípy Kristýna Kňákal Brožová.

Ohodnoť článek

Foto Město Česká Lípa

Štítky rekonstrukce, památka, Kounicův dům, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České Lípě začnou ještě letos opravovat vyhořelý Kounicův dům  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.