Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

V řece Olešce na Semilsku se objevil račí mor. Platí mimořádná opatření

Na řece Olešce na Semilsku byl potvrzen výskyt račího moru, který veterináři prokázali u uhynulých raků. Na řece byla proto přijata mimořádná veterinární opatření, která mají zabránit dalšímu šíření nákazy.

Krajská veterinární správa (KVS) ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a obcí s rozšířenou působností Semily vymezila ochranné pásmo. Tvoří jej úsek toku řeky Olešky od mostu na rozhraní Libštátu a Košťálova po jez u benzínové pumpy v katastru Slaná. Opatření se dotknou především rybářů, neboť zakazují přemísťování ryb a dalších vodních živočichů z ochranného pásmo do jiných vod. Výjimku může povolit pouze veterinární správa. V ochranném pásmu je po lovu ryb také nutné provést mechanickou očistu a dezinfekci rybářského náčiní.

Mimořádná veterinární opatření budou v platnosti půl roku. Agentura ochrany přírody a krajiny umístila v ochranném pásmu informační tabule, na kterých jsou popsána opatření a uvedeny informace o nákaze a o možnostech prevence jejího šíření pro rybáře a veřejnost. Za nesplnění nebo porušení povinností vyplývajících z mimořádných veterinárních opatření může Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj uložit pokutu,“ uvedl mluvčí KVS Petr Vorlíček.

Račí mor je závažné infekční plísňové onemocnění, které napadá evropské raky a způsobuje jejich úhyny. Zdrojem nákazy jsou invazní druhy raků ze Severní Ameriky, kterým ale nákaza neublíží. Účinný prostředek, kterým by se dali raci vyléčit, neexistuje. Plíseň roste rakům na těle a do vody uvolňuje pohyblivé spory, jimiž se rozmnožuje. Plíseň je výhradně račím parazitem, jiné živočichy neohrožuje. Spory mohou přežívat ve vodě týdny až měsíce.

K šíření nákazy přispívá například vypouštění raků do vodních toků z akvárií či vypouštění ryb, které mohly pobývat v kontaminované vodě. Spory se mohou šířit i na rybářském náčiní. K přenosu nemoci stačí i voda infikovaná zoosporami či mokré předměty, například sítě, holínky atd.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky nákaza, račí mor, opatření, Oleška, Semilsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V řece Olešce na Semilsku se objevil račí mor. Platí mimořádná opatření  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.