Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Chrastava rozmístila po městě popelnice na bioodpad. Zkouší, zda bude o jeho třídění zájem

Deset hnědých popelnic na bioodpad se objevilo především na sídlišti Střelecký vrch nebo u panelových domů v ulici Andělskohorská v Chrastavě. V pilotním projektu je tam umístilo město Chrastava, které testuje, zda bude o třídění bioodpadu u obyvatel panelových domů a bytovek zájem. Pokud ano, počet popelnic i míst, kde jsou umístěny, rozšíří.

„Zatím jsme v pilotním projektu po Chrastavě rozmístili celkem 10 hnědých nádob na bioodpad. Když jsme vybírali, kde budou stát, cílili jsme především na sídliště nebo panelové domy. Protože majitelům rodinných domů zdarma rozdáváme kompostéry. V případě paneláků a bytovek ale třídění bioodpadu zajištěno nebylo. Uvidíme, s jakým úspěchem se u nich setkáme,“ říká referent odpadového hospodářství Chrastavy Jiří Vodička.

Nádoby na bioodpad jsou umístěny většinou u větších stanovišť s tříděným odpadem. „Aby lidé při třídění měli vše na jednom místě a až půjdou se sklem nebo plastem, mohli vzít rovnou i bioodpad,“ vysvětluje Jiří Vodička.

Hnědé popelnice na bioodpad jsou v Chrastavě opatřeny nálepkou, která říká, co do nich patří a co ne. „Lidé sem mohou vhazovat například plevel z předzahrádek paneláků, trávu, zbytky pečiva, skořápky od vajec, slupky od brambor, pytlíky od čaje nebo kávovou sedlinu. A obecně i potravinový odpad z kuchyně, vyjma kostí a dalších živočišných zbytků. Do popelnice patří i hobliny a piliny nebo padané ovoce. Naopak do bioodpadu nepatří oleje, uhynulá zvířata, cigaretové oharky, popel nebo podestýlka z chovu domácích zvířat,“ dodává referent odpadového hospodářství Chrastavy.

Popelnice na bioodpad má město zapůjčeny od firmy, která pro Chrastavu sváží odpady. „Svoz zatím zajišťují pracovníci městského sběrného dvora, z důvodu snazší manipulace byly vybrány nádoby o objemu 120 litrů. Odpady jsou sváženy na komunitní kompostárnu, kde se stávají součástí zakládky pro kompost,“ uzavírá Jiří Vodička.

Ohodnoť článek

Foto se svolením města Chrastava

Štítky odpad, bioodpad, Chrastava, hnědé popelnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Schovánek

Fajn, ale jsou hodně malé!

Středa, 4. září 2024, 15:49Odpovědět

Chrastava rozmístila po městě popelnice na bioodpad. Zkouší, zda bude o jeho třídění zájem  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.