Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Na Frýdlantsku skončilo kácení kočarové aleje a začínají opravy silnic

Na Frýdlantsku skončilo kácení stromů podél silnic a postupně začínají jejich rekonstrukce. V rámci přeshraničního česko-polského projektu "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha" se oprav dočká pět komunikací v celkové dálce zhruba 25 kilometrů. Jejich rekonstrukce přijde na 7,7 milionu eur (208 milionů Kč). Práce na většině úseků by měly skončit ještě letos, jen na silnici z Dolní Řasnice přes Srbskou k hranici se bude pracovat do léta příštího roku, řekl dnes ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Rekonstruovat se budou silnice z Frýdlantu přes Kunratice k hranici s Polskem, z Dolní Řasnice přes Srbskou k hranici, z Raspenavy do Krásného Lesa, z Nového města pod Smrkem k hranici a také silnice z Nového Města do Horní Řasnice. "Práce už začaly u česko-polské hranice v Srbské, příští týden se začne pracovat i na silnici z Frýdlantu na polskou Bogatyni a z Nového Města pod Smrkem přes kopec na spojku mezi Dolní Řasnicí a Jindřichovicemi," doplnil Růžička. Na dalších silnicích se podle něj práce budou zahajovat postupně.

Kvůli opravám musejí motoristé na Frýdlantsku počítat s dopravními komplikacemi. Zcela uzavřena je kvůli rekonstrukci od 20. února někdejší kočárová alej z Raspenavy směrem na Krásný Les. Podle odborníků už alej obnovu potřebovala, protože je ve velmi špatném stavu, což potvrdily kmeny pokácených stromů. Zhruba 2,5 kilometru dlouhá silnice zůstane pro dopravu uzavřená do podzimu. Řidiči neprojedou ani z Nového Města pod Smrkem. "Na ostatních úsecích bude částečná uzavírka," řekl Růžička.

Projekt "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha" za téměř 20 milionů eur (540 milionů Kč) počítá s rekonstrukcí zhruba 50 kilometrů komunikací na obou stranách hranice. Partnerem Libereckého kraje je v něm Dolnoslezské vojvodství. "Je to největší projekt na celé česko-polské hranici, jiný podobný silniční projekt podél hranice není," řekl liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Je to podle něj výjimečná příležitost, jak opravit silnice na Frýdlantsku. Kraj zaplatí jen desetinu nákladů, zbytek uhradí Evropská unie.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky silnice, Frýdlantsko, oprava, zámek, Frýdlant, Dolní Řasnice, Liberecký kraj, Nové Město pod Smrkem, Raspenava, Krásný Les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Frýdlantsku skončilo kácení kočarové aleje a začínají opravy silnic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.