Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Řidiči, teď už můžete přidat. Cesta z Liberce do Chrastavy a Kunratic bude co nevidět rychlejší

Cesta po čtyřproudých silnicích 35 z Liberce na Chrastavu a Bílý Kostel a 14 na Kunratice bude rychlejší. Silničáři už dokončují osazení modrých dopravních značek "Silnice pro motorová vozidla", které rychlost na obou trasách zvýší na 110 kilometrů v hodině. Na průtahu krajským městem a také na některých dalších místech je ale rychlost snížena.

Zvýšit rychlost z 90 km/h na 110 km/h umožnila na vybraných silnicích první třídy od 1. ledna 2016 novela zákona o pozemních komunikacích. Motoristé v Libereckém kraji si na to ale museli počkat. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) muselo nejprve změnu projednat s policií i krajským úřadem. "Policie ale měla k návrhu řadu připomínek," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Až letos tak mohlo přijít na řadu osazení nového dopravního značení.

Na většině obou komunikací budou moci jet řidiči rychlostí 110 kilometrů v hodině. Na 90 kilometrů je rychlost snížena při průjezdu Libercem, a také na Bedřichovce. "Důvodem je zastávka autobusu," řekl Čáp. Na 70 kilometrů v hodině je rychlost snížena v Liberci před nájezdem od Babylonu ve směru na Chrastavu, kde je velmi krátký připojovací pruh, a také v tunelu.

Stejná novela zákona změnila od roku 2016 frekventovanou rychlostní silnici z Liberce na Turnov v dálnici druhé třídy D35. Motoristé tam nepotřebují dálniční známku, novela však snížila rychlost na 110 km/h. Ještě před koncem roku 2015 ale ŘSD trasu osadilo značkami povolujícími rychlost až 130 km/h.

Na trase je na 90 km/h snížena rychlost jen od Jeřmanic do Hodkovic nad Mohelkou a také u Paceřic. "V těchto úsecích je špatné směrové vedení, komunikace byla projektovaná na návrhovou rychlost 80 km/h. Dle statistik policie v některých obdobích roku tam byl zvýšený počet dopravních nehod," vysvětlil snížení rychlosti Čáp.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Chrastava, Kunratice, policie, Ředitelství silnic a dálnic, Liberecký kraj, Silniční zákon, Babylón

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči, teď už můžete přidat. Cesta z Liberce do Chrastavy a Kunratic bude co nevidět rychlejší  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.