Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

FOTO: Prodloužený víkend ve znamení kontrol na silnicích. Policisté se zaměří nejen na opilé řidiče

Nohu z plynu, žádný alkohol a nezapomeňte si překontrolovat povinnou výbavu. Jelikož se blíží prodloužený velikonoční víkend, policisté zvyšují dohled na silnicích. Už dnes v rámci akce Řídím, piju nealko pivo zkontrolovali několik řidičů například na hlavním tahu I/65 mezi Hodkovicemi nad Mohelkou a Jabloncem nad Nisou. Další policejní kontroly budou probíhat během celého prodlouženého víkendu.

„Policisté každoročně bdí nad řidiči, jestli neusedají za volant pod vlivem alkoholu. Nejinak tomu je i v letošním roce. Například v rámci projektu Řídím, piju nealko pivo nabízíme řidičům jinou alternativu, než jsou alkoholické nápoje,“ shrnula mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

A jak vidno, ne všichni řidiči se před jízdou spokojí s nealko pivem. „Jak jsem postřehl v radiostanici, už máme za dnešní den první řidiče pod vlivem alkoholu,“ dodal dnes odpoledne Jan Frieser, vrchní komisař odboru služby dopravní policie.

Přímo na stanovišti u občerstvení Babiččina klobása na silnici I/65 poblíž Jablonce nad Nisou nečekali policisté při dnešní kontrole na prvního hříšníka dlouho. Tentokrát ale nešlo o alkohol za volantem. Jeden z kontrolovaných řidičů se totiž až od hlídky dozvěděl, že má dva měsíce propadlé řidičské oprávnění, za což vyfasoval dvousetkorunovou blokovou pokutu. Policisté si ale nedělají iluze a počítají s tím, že během velikonočních svátků přibude i vážnějších přestupků.

Jen při kontrolách o loňském prodlouženém velikonočním víkendu odhalila policie v Libereckém kraji 20 řidičů pod vlivem alkoholu. Předloni jich bylo šest a rok předním pět. Při loňských kontrolách policisté zastavili bezmála 1500 aut.

V letech 2014 a 2015 navíc nebyl ani jeden z kontrolovaných řidičů pod vlivem drog, vloni tři. Jeden z nich měl navíc vysloven zákaz řízení. Policii tehdy na sebe upozornil šestadvacetiletý řidič Audi A4 rychlou jízdou na silnici právě mezi Libercem a Jabloncem.

V loňském roce se kontrol v kraji zúčastnilo téměř 150 policistů, zjistili 307 přestupků v dopravě, rozdali 277 pokut v celkové výši 95 tisíc korun. „V 28 případech policisté přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu. Nejčastějším prohřeškem řidičů bylo překročení rychlosti, celkem ve 44 případech,“ dodala Šrýtrová. Ve špatném technickém stavu bylo 37 zastavených aut, bezpečnostním pásem nebylo připoutáno 27 řidičů nebo pasažérů.

Foto Bezedný Frank

Štítky silnice, alkohol, pivo, Jablonec nad Nisou, Hodkovice nad Mohelkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Bedor

Někdy by to taky chtělo trochu víc se věnovat běžnému provozu a řešit chování některých řidičů, kteří si jezdí jak chtějí a ne jen na " tutových " místech plnit obecní kasu. Řidičů, kteří nezastaví před přechodem, nedávají přednost, jezdí přes plnou čáru, nepouštějí MHD ze zastávek, neumějí se zařadit před křižovatkou, telefonují za jízdy atd. je v provozu víc než dost, ale ono je lepší si dřepnout na svém místečku, splnit limit výběru a pak mít klid, nebo by to šlo změnit?, pro MP bych taky měl námět, třeba zvýšený dohled na pejskaře, rušení nočního klidu, a to nejen v centru, ale i na kraji města, ne jenom hledat někoho, kdo stojí špatně s autem a mít splněno.

Sobota, 15. dubna 2017, 20:22Odpovědět

FOTO: Prodloužený víkend ve znamení kontrol na silnicích. Policisté se zaměří nejen na opilé řidiče  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.