Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Silnice kolem Souše se o páteční půlnoci znovu otevře motoristům

Silnice 290 kolem přehrady Souš v Jizerských horách se o páteční půlnoci znovu otevře motoristům. Komunikace se pravidelně uzavírá s prvním sněhem kvůli ochraně zdroje pitné vody před znečištěním, tentokrát byla neprůjezdná bezmála půl roku - silničáři ji uzavřeli 5. listopadu. Ještě v polovině dubna bylo na silnici místy až půl metru sněhu, teď už ale zmizel.

Silnice kolem Souše je frekventovanou spojnicí z Frýdlantského výběžku přes Jizerské hory, vede ale po hrázi nádrže, která zásobuje pitnou vodou Liberecko a Jablonecko. Silnice leží 770 metrů nad mořem a je jednou ze dvou komunikací druhé třídy v Libereckém kraji, které se v zimě neudržují. Celkem zůstalo letos v zimě v kraji bez údržby jen 70 kilometrů komunikací. Loni byla silnice kolem Souše průjezdná od poloviny dubna, letos ale v horách napadlo podstatně víc sněhu a sněžilo i v dubnu.

Starostové na Frýdlantsku usilují už léta o to, aby byla silnice kolem Souše průjezdná po celý rok. Otevření silnice by podle nich prospělo rozvoji turistiky a zjednodušilo cestu lidí za prací. V 18 obcích hospodářsky slabé oblasti žije 25 tisíc obyvatel, od zbytku Libereckého kraje oblast oddělují Jizerské hory a dopravní spojení je tam špatné. V zimě, kdy je silnice 290 zavřená, musejí lidé přes Liberec, což je o 30 kilometrů delší. Podle silničářů by ale údržba komunikace byla příliš nákladná.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Souš (Králický Sněžník), silnice, Jizerské hory, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, Frýdlantský výběžek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice kolem Souše se o páteční půlnoci znovu otevře motoristům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.