Počasí dnes24 °C, zítra27 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Dopravu v centru města omezila další uzavírka. Rumunská ulice se dnes uzavřela

Provoz v centru Liberce zkomplikovala modernizace tramvajové trati mezi Šaldovým náměstím a terminálem ve Fügnerově ulici. Kvůli pracím se na pět měsíců uzavřela Rumunská ulice, kterou denně projedou tisíce aut. Uzavírka začala dnes a skončí až na konci září. Cestující MHD by si tak měli nastudovat objížďkové jízdní řády, řidiči zase objízdné trasy.

V Rumunské ulici se na koleje dvaadvacet let nesáhlo a zub času se na betonovém povrchu pořádně podepsal. Za hranicí životnosti jsou hlavně velkoplošné panely, ve kterých jsou koleje uloženy. „Řidiči mají jistě zkušenost, že jízda po těchto opotřebených panelech není příjemná. Mimo to se zvyšuje hluková zátěž pro obyvatele přilehlých domů,“ uvedl náměstek primátora pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela (dříve ANO). Výměna panelů za asfaltový povrch by měla zajistit nejen pohodlnější jízdu, ale také snížení hlučnosti. „Právě v létě, kdy bude modernizace probíhat, je v centru Liberce nejmenší provoz,“ řekl náměstek primátora Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Drtivou většinu rekonstrukce zaplatí evropská dotace. Celková cena se odhaduje na 68 milion korun.

Rekonstrukce se nedotkne jen řidičů, ale také chodců, pro které se rozšíří chodníky a upraví přechody. Před Palácem Syner nově zabrání nepovolenému parkování plánovaný trávník.

Uzavírka Rumunské ulice se výrazně dotkne dopravy v centru města. Pro řidiče je naplánována objízdná trasa Jabloneckou ulicí směrem k bývalé Textilaně. Kvůli městské hromadné dopravě se zobousměrní ulice Lípová a 8. března. „Toto opatření si vyžádalo také provizorní odstranění ochranného ostrůvku na křižovatce ulic Lípová, Moskevská a Na Pláni a dočasné zobousměrnění spodní části ulice Moskevská,“ dodal provozně technický ředitel dopravního podniku Ludvík Lavička.

Tramvajová doprava na linkách číslo 2 a 3 ve směru z Hanychova bude končit na terminálu MHD ve Fügnerově ulici. Do Lidových sadů nahradí tramvaje převážně kloubové autobusy. „V měsících květen, červen a září bude jejich trasa vedena po Masarykově ulici, v červenci a srpnu z Palachovy po Husově ulici do Fibichové a Riegrovy. V této době nebudou obslouženy zastávky Ulice 5. května, Průmyslová škola. Zastávka Muzeum – Galerie Lázně bude nahrazena stávající zastávkou Husova,“ uzavřel Lavička.

Poslední kompletní rekonstrukce tramvajové tratě v úseku Rumunská – Šaldovo náměstí proběhla v roce 1993. Tehdy se rekonstruovala trať formou splítky, tedy na rozchod 1000 milimetrů i 1435 milimetr z důvodu přípravy na změnu rozchodu. Změna rozchodu proběhla roku 1998 v souvislosti s ukončením rekonstrukce úseku Viadukt – Kubelíkova. 

Štítky Liberec, městská hromadná doprava, ANO 2011, Ivan Langer, Syner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravu v centru města omezila další uzavírka. Rumunská ulice se dnes uzavřela  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.