Počasí dnes21 °C, zítra26 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Úklid, sekání i opravy. Do letní údržby krajských silnic půjde 140 milionů korun

Krajské silnice druhých a třetích tříd už mají plán letní údržby. Půjde na ni 140 milionů korun. Začne se úklidem komunikací po zimě, naplánováno je dvojí sekání nebo údržba příkopů a opravy. Částka je stejná jako loni, kraji se ale podařilo získat větší objem prací. Horší už je to se zimní údržbou, na kterou kvůli letošní drsnější zimě kraj připravuje o dvacet milionů korun více.

Nejprve čeká silnice úklid po zimě, během roku je pak v plánu dvojí sekání trávy, opravy komunikací i vodorovného značení. Kompletní plán je pak zveřejněný na webu kraje a každý se tak může podívat, kdy a kde se zrovna bude pracovat.

„Jsou tam termíny, kdy a kde probíhá nebo bude probíhat úklid po zimě, sekání podél silnic, oprava výtluků nebo dopravního značení. Pro vedení obcí může plán být takovou kontrolou, je však nutné brát ohled i na klimatické podmínky,“ říká hejtman Martin Půta.

I když je celková cena stejná jako loni, kraji se podařilo získat větší objem prací, ve výsledku tak nakonec ušetřil necelých 9 milionů korun.

Víc peněz ale kraj připravuje na zimu. „Původně alokovaná částka 125 milionů korun na zimní údržbu v letošním roce by zřejmě nestačila. Jen od ledna do dubna náklady dosáhly 88,1 milionu korun. Celkem jsme se v zimním období 2016/2017 dostali na 126,8 milionu korun,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Marek Pieter.

Náklady na zimní údržbu v předchozích dvou letech činily 101,5 milionu korun. Za posledních šest let zima nejvíce stála v období 2012/2013.

Plán letní údržby krajských silnic najdete zde.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky údržba, zima, oprava, Martin Půta, Marek Pieter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úklid, sekání i opravy. Do letní údržby krajských silnic půjde 140 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.