Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Motocyklisté se opět učí bezpečně jezdit. Letos se uskuteční deset kurzů Učme se přežít

Motocyklisté v Libereckém kraji se znovu učí bezpečně jezdit. Letos se uskuteční deset kurzů Učme se přežít. Zájem je velký, většina kurzů je obsazena, zbývají poslední volná místa hlavně ve všední dny. Projekt vznikl v Libereckém kraji v roce 2010 a loni se rozšířil do dalších míst v České republice. Nejbližší kurz je v pátek 19. května na Autodromu v Sosnové.

Kurzy bezpečné jízdy jsou určeny motocyklistům bez ohledu na jejich věk. Statistiky posledních let totiž poukazují na potřebu věnovat se i řidičům, kteří přicházejí motocyklům na chuť až v pozdějším věku. Na kurzech se neučí závodit, ale poznat limity své i svého silného stroje. "Tam se vlastně pracuje s tím, jak se nedostat do situace, která zavání dopravní nehodou," doplnil Roman Budský z týmu dopravní bezpečnosti. Autoškola podle něj naučí řidiče jen základy. Doplňkové kurzy by ho měly připravit na situace, které ho mohou v běžném provozu potkat, a naučit ho, jak v takové situaci bezpečně reagovat.

Motocyklisté patří spolu s cyklisty a chodci k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Loni zemřelo na silnicích 60 motocyklistů, což je nejméně od vzniku samostatného Československa. Dalších 463 jich bylo zraněno těžce a 2143 lehce. V prvním čtvrtletí letošního roku už ale na silnicích zemřelo 13 motocyklistů, loni jich ve stejném období bylo jen šest. "Nejčastější příčinou je nepřiměřená rychlost," řekl Budský. Do nebezpečných situací se podle něj řada motocyklistů dostane sama. "Nechají se vytočit nebo vyhecovat, učíme je jezdit zodpovědně," dodal Budský.

Ve srovnání s řidiči automobilů je u motocyklistů při nehodě až 18krát větší riziko smrtelného zranění. Ne vždy je ale na vině motocyklista. V polovině smrtelných nehod havárii nezpůsobil, jen se jí nedokázal vyhnout. I v tom mají kurzy pomoci. Řidič motocyklu má na autodromu možnost si v chráněných podmínkách vyzkoušet, co zvládne a co dokáže jeho stroj, aniž mu hrozí něco vážnějšího, než že vyletí z dráhy a složí se s motocyklem na trávu. Učí se předvídat a střetu se vyhnout. "Kurzy jsou pro účastníky zdarma," řekl koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje Jan Polák. Náklady hradí Liberecký kraj a Česká kancelář pojistitelů prostřednictvím Fondu zábrany škod.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, Česko, Roman Budský, motocykl, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motocyklisté se opět učí bezpečně jezdit. Letos se uskuteční deset kurzů Učme se přežít  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.