Počasí dnes29 °C, zítra26 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

FOTO: Bolavé ruce i přestupky řidičů. Dopravní policisté soutěžili v řízení provozu křižovatky

Uřídit dopravu na jedné z nejrušnějších libereckých křižovatek? Nic jednoduchého. O tom se už pojedenácté přesvědčili dopravní policisté z celého kraje, kteří tu právě v řízení křižovatky ulic Švermova – Žitavská soutěžili. Každý měl pět minut a kromě počtu odbavených aut se hodnotilo také to, jak hustý provoz zvládají ukočírovat.

Mnoho řidičů totiž moc netuší, jak na pokyny dopravního policisty reagovat. „Teď například tento řidič vůbec netuší, co má dělat a ten další také ne. Potom hrozí, že způsobí dopravní nehodu,“ říká přímo na místě Jan Frieser, spoluorganizátor soutěže Regulovčík 2017 a vrchní komisař odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Podle něj ale policista krizový moment zvládá dobře. „Reagoval správně, zdůrazňoval pokyny píšťalkou, ukazoval i rukou, přesto tři řidiči jeho pokyny nepochopili,“ pokračuje a odkrývá tím největší problém v řízení dopravy, kterým jsou právě někteří řidiči.

Stres a neposlušní řidiči

Ti totiž buď nechápou, nebo prostě ignorují to, co jim policista ukazuje. „Nechci házet všechny řidiče do jednoho pytle, ale pravda je, že se s řízením dopravy policisty běžně nesetkávají,“ pokračuje Frieser.

Policisté tak uprostřed vytížené křižovatky musí zvládat mnohdy velmi stresové situace.

Za zády jednoho z regulovčíků právě málem dochází k nehodě. Řidič osobního auta odbočuje doleva, i když proti němu jede autobus. Ten jen taktak zastavuje. „Pro policisty je to velká psychická zátěž a hrozí jim i riziko zranění při řízení provozu z důvodu neznalosti nebo neukázněnosti části řidičů,“ dodává spoluorganizátor soutěže.

Ruce bolí

Svých pět minut řízení provozu má za sebou už podpraporčík Radek Šefr. „Čekal jsem to horší, ale nakonec to bylo celkem dobré. Ale celkem bolí ruce, ono se to moc nezdá, ale jak je máte stále roztažené, je to náročnější,“ popisuje.

Zmatkující řidiče se snaží chápat. „Spousta z nich ty pokyny nezná, takže se na to musíme připravit a počítat s tím,“ pokračuje.

I on musel vyřešit několik zapeklitých situací, je na to ale zvyklý z Jablonce, kde řídí dopravu po fotbalových zápasech. „Hned pod stadionem je křižovatka a když fanoušci odchází, je potřeba to tam usměrňovat,“ uzavírá policista, který loni v soutěži obsadil páté místo.

Autoři | Foto

Štítky dopravní policie, doprava, Švermov, soutěž, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Bolavé ruce i přestupky řidičů. Dopravní policisté soutěžili v řízení provozu křižovatky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.