Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Vláda schválila zvýšení platů. Kraje ale zatím netuší, kde na to vezmou

Kraje zatím nevědí, kde vezmou peníze na další zvyšování mezd, o němž na konci května rozhodla vláda. Od 1. července by se měly výdělky v sociálních službách zvýšit až o 23 procent. Pracovníci v kultuře či v nepedagogických profesích ve školství si mají přilepšit o 9,4 procenta. Přidáno mají dostat i sestry. Vláda sice slíbila krajům na zvýšení mezd v sociální oblasti 1,16 miliardy korun a 400 milionů pro sestry, dotační programy ale zatím vypsané nejsou

O navýšení mezd a platů ve veřejných službách rozhodla vláda 31. května. Sociální pracovníci v přímé péči by měli dostat přidáno 23 procent, což podle předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jany Vildumetzové představuje zvýšení mezd kolem 2000 až 2500 korun měsíčně. Technickým pracovníkům v sociálních službách by měly mzdy stoupnout o 9,1 procenta. Zatím ale není jasné, kdy budou moci kraje poskytovatelům peníze na mzdy poslat a zda budou stačit.

Dotace od státu pokryje podle Vildumetzové jen zvýšení mezd, odvody ale budou muset zaplatit kraje. „V případě pracovníků v kultuře obce a kraje žádné peníze navíc nedostanou," doplnila náměstkyně libereckého hejtmana Jitka Volfová (ANO).

„My se s tím vyrovnáme, protože musíme. Nařízení vlády je pro nás závazné, pak ale nebudeme moci financovat jiné věci, které má kraj ve správě, a to není dlouhodobě udržitelné," upozornil zlínský hejtman a místopředseda rady Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Ohrožené jsou podle něj investice. „Jinde brát nemůžeme," řekl.

Zvyšování mezd uprostřed roku je podle hejtmanů nesystémové, komplikuje situaci krajů, které nemají možnost se na to při přípravě rozpočtu připravit. Podle Čunka jde o předvolební gesto, se kterým se ale musí vypořádat kraje.

Ty letos podle odhadů zvýšení mezd o němž loni a letos rozhodla vláda, přijde na zhruba 2,5 miliardy korun. V příštím roce to ale jen v sociálních službách bude představovat více než dvě miliardy.

Zatím však není jasné, zda tyto peníze příští rok kraje dostanou. Po zkušenostech se zvýšením mezd řidičů autobusů ve veřejné dopravě se hejtmani obávají, zda růst mezd nebudou muset platit z krajských peněz na úkor investic.

V případě mezd řidičů totiž bude kraje jejich zvýšení stát jen letos 840 milionů korun, vláda jim po dlouhých diskusích slíbila polovinu. „My jsme 15. května poslali panu premiérovi dodatky ke smlouvám s těmi jednotlivými dopravci a do současné chvíle kraje neobdržely žádnou zpětnou vazbu a neobdržely ani korunu," řekla Jana Vildumetzová.

Autoři | Foto Jan Pešek

Štítky mzda, peníze, vláda, Jana Mračková Vildumetzová, Jiří Čunek, Asociace krajů České republiky, Jitka Volfová, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda schválila zvýšení platů. Kraje ale zatím netuší, kde na to vezmou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.