Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Termíny letních školních prázdnin v Evropě (nejen) pro motoristy

S počátkem i koncem školních prázdnin se pojí nemalé dopravní komplikace. Určitě se vyplatí pečlivě zvážit, kdy vyrazit na evropské silnice.

Termíny letních školních prázdnin zdaleka nejsou v rámci Evropské unie jednotné. Čeští školáci a středoškoláci se budou moci oddávat zaslouženému letnímu odpočinku od 1. července do pátku 1. září. Podobně na tom budou jejich vrstevníci v Belgii, Irsku a Polsku. Nejdříve – už od posledního květnového dne -  se mohou začít radovat z letního volna děti základních škol v Bulharsku, stejně na tom budou všichni školáci a středoškoláci v Litvě. To školáci a studenti středních škol v Bavorsku si budou muset počkat až do 29. července, prázdniny jim však budou končit až 11. září. Zhruba tříměsíční volno čeká na žáky škol v Bulharsku, Itálii, Litvě, Lotyšsku, na Maltě a v Rumunsku.

S letními školními prázdninami se pojí i hlavní sezona dovolených. Miliony motoristů budou nejen křižovat naším kontinentem ze země do země, ale i poznávat krásy a zajímavosti jejich vlastních zemí. Mnoho lidí také využije dnů volna a příznivého počasí k návštěvě svých blízkých. Často též vyrazí na své chaty či chalupy. Zkrátka vypukne každoroční stěhování národů. A kočovat budou i Češi. Z Výběrového šetření cestovního ruchu provedeného Českým statistickým úřadem vyplývá, že v loňském roce uskutečnili na 4 276 000 zahraničních cest spojených s minimálně 4 přenocováními. Vyráželi hlavně ve třetím čtvrtletí (tedy v červenci až září), to uskutečnili zhruba 2 555 000 cest.

Nejnavštěvovanější destinací bylo Chorvatsko, následují Slovensko a v těsném závěsu Itálie, dále pak Rakousko a Řecko. Na cestu spojenou s maximálně třemi noclehy vyrazilo dalších 1 276 000 Čechů, z toho 355 000 ve třetím čtvrtletí. Jednalo se hlavně o Slovensko, Rakousko a Německo.

Na silnicích a dálnicích bude rušno po celé letní období, nicméně se zvýšeným provozem, a tedy i nemalými dopravními komplikacemi bude třeba počítat v období začátku i konce školních prázdnin. Snad každý z nás si vybaví nekonečné kolony pomalu se vlekoucích vozidel, které nejednou na dlouhé minuty a v případě vážnějších nehod na celé hodiny zcela znehybní. V takové situaci si zpravidla přísaháme, že příští rok uděláme vše pro to, abychom se podobným komplikacím vyhnuli.

„Určitě se vyplatí vyhnout se cestování v době, kdy v dané zemi začínají či končí školní prázdniny. Termín, kdy vyrazíme na dovolenkový pobyt, či se z něho naopak budeme vracet, je tak dobré pečlivě naplánovat. A také je dobré předem zjistit, kde typicky může doprava váznout, a tedy připravit si záložní objízdnou trasu pro případ vážnějších komplikací,“ říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. „Z pohledu letního cestování můžeme za nejrizikovější dny považovat pátky a soboty. Již tradičně je absolutně nejhorší cestovat do zahraničí 28. až 30. července. V tuto dobu začínají prázdniny v nejlidnatějších německých spolkových zemích, a proto očekáváme dopravní kolaps téměř všech tras do letních destinací v Evropě,“ dle zkušeností predikuje dopravní situaci Petr Vomáčka z ÚAMK.

Tisková zpráva | Foto Jarba (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky dovolená, prázdniny, silnice, Chorvatsko, Tým silniční bezpečnosti, UAMK, Evropa, Bulharsko, Evropská unie, Litva, Itálie, Polsko, Belgie, Irsko, Rakousko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Termíny letních školních prázdnin v Evropě (nejen) pro motoristy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.