Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Radnice v České Lípě zvažuje pořízení radaru na měření rychlosti

Radnice v České Lípě zvažuje pořízení radaru na měření okamžité a úsekové rychlosti. Nedávný dopravní průzkum ve dvou frekventovaných lokalitách ukázal, že více než polovina řidičů překročila povolenou rychlost. Jeden automobil dokonce projel měřeným úsekem rychlostí 178 kilometrů v hodině. Od radarů si radnice slibuje zklidnění dopravy.

Průzkum se uskutečnil na silnici I/9 ve směru od areálu Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje do centra a na silnici II/268 ve směru od Dolní Libchavy do centra. "Lokality jsme vybrali záměrně. Vyšli jsme vstříc požadavku občanů z těchto míst, kteří si stěžovali na bezpečnost, hluk, prach a smog. Je nutné, aby se dopravní předpisy dodržovaly. Nikdo nechce, aby vozidla městem projížděla 170kilometrovou rychlostí a ohrožovala tak životy chodců i ostatních řidičů," poznamenal místostarosta Juraj Raninec (ODS).

Sedmatřicetitisícová Česká Lípa je jedním z mála větších měst, kde není obchvat a tranzitní doprava včetně kamionů projíždí městem. Obchvat se začal v roce 2008 stavět a loni měl být hotový, v roce 2010 ale akci stejně jako dalších 11 projektů zastavil z úsporných důvodů tehdejší ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné). Hotová je mimoúrovňová křižovatka u Sosnové se silnicí, která končí nedaleko areálu koupaliště v Dubici v České Lípě. Navázat by na ni měla 1,5 kilometru dlouhá etapa od Dubice do Dolní Libchavy. Podle ŘSD začne stavba zřejmě až v roce 2019.

"Plánovaný obchvat města intenzitu dopravy jistě zmenší, ale už teď je potřeba dopravu zklidnit," doplnil místostarosta. Proto radnice nechala odbornou firmou zpracovat průzkum měření rychlosti. Měření se uskutečnila od 4. do 11. dubna. Po silnici I/9 projelo denně v průměru 6575 vozidel, z toho polovina aut nedodržela povolenou rychlost 70 km/h. Nejvyšší rychlostí tudy projelo auto, kterému ve 22:00 naměřili 178 km/h.

Ve druhé lokalitě - na silnici II/268 - to bylo podle místostarosty s dodržováním dopravních předpisů ještě horší. Průměrná denní intenzita vozidel tam dosáhla 2839 aut, z nichž téměř dvě třetiny nedodržely povinnou padesátku. Jedno auto ve večerních hodinách projelo měřený úsek stovkou. Proto teď radnice zvažuje pořízení radaru, který by měl řidiče přimět k větší dopravní kázni. "Měření rychlosti rozhodně neplánujeme kvůli výběru peněz do městské kasy, jde nám o celkové zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti," dodal Raninec.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česká Lípa, doprava, rychlost, radar, silnice, Juraj Raninec, Dolní Libchavy, Hasičský záchranný sbor, ODS, Liberecký kraj, Vít Bárta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice v České Lípě zvažuje pořízení radaru na měření rychlosti  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.