Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Pozor na změny v jízdních řádech. Jezdit se bude jinak od začátku školního roku

S příchodem nového školního roku dochází ke změnám v jízdních řádech na autobusových linkách po celém Libereckém kraji. Změny začínají platit už v neděli 3. září. A co se mění? Zanikají některé komerční dálkové spoje a naopak vznikají nové. Vylepšení se ale dočkají regionální linky.

Změny na dálkových linkách

Několik novinek čeká na cestující, kteří jezdí mezi Libercem a Hradcem Králové. Posílena bude ve spolupráci Libereckého a Královéhradeckého kraje linka 370. Oba kraje tak reagují na aktuální vývoj a ukončení nebo omezení provozu některých komerčních linek. V březnu byl ukončen provoz linky Liberec – Hradec Králové – Luhačovice a od září bude ukončen provoz linky Brno – Hradec Králové – Liberec (dopravce ČSAD Ústí nad Orlicí).

„Cestující se však v tomto případě nemusí obávat negativních dopadů, neboť mezi Libercem a Hradcem Králové budou zavedeny spoje, které tyto linky nahrazují,“ upřesnil Otto Pospíšil, zástupce ředitele KORID LK, tedy koordinátora veřejné dopravy v Libereckém kraji.

Dopravce ČSAD Ústí nad Orlicí dále ke dni 3. září ruší také linky z Prahy a z Brna do Špindlerova Mlýna. Částečně tyto linky nahrazuje Královéhradecký kraj.

Dopravce ČSAD Liberec se rozhodl pozastavit provoz linky 630. Od 3. září tak nebudou v provozu spoje z Nového Města pod Smrkem do Prahy.

Změny na regionálních linkách v Libereckém kraji

V Chrastavě bude od září fungovat pro žáky nová zastávka „Školní“ v blízkosti základní školy ve Školní ulici. Tuto zastávku budou obsluhovat školní spoje linek 71 a 74 pro dopravu z Andělské Hory a z Bílého Kostela.

Na Frýdlantsku bude ve večerních hodinách obnoven spoj z Frýdlantu do Nového Města s odjezdem v 18:09 od železniční stanice, resp. v 18:16 z autobusového nádraží, který částečně nahrazuje pozastavený spoj linky 630. Z Nového Města do Jindřichovic pak bude upravena linka 672 v odpoledních hodinách, aby spoje lépe navazovaly na konec výuky v ZŠ.

Novinkou je také kompletní zapojení linek 361 (Turnov – Loukov – Mnichovo Hradiště) a 363 (Turnov – Kobyly – Sezemice) do IDS IDOL v celé trase linek. Na jízdní doklady IDOL tak těmito linkami mohou cestovat také cestující ze středočeských obcí Březina, Loukov, Mnichovo Hradiště nebo ze Sezemic.

V jiných částech kraje dojde již pouze k menším změnám.

V Libereckém kraji také budou do konce roku pokračovat opravy pozemních komunikací, s čímž souvisejí i výluková opatření v linkové dopravě. To se týká především Semil, kde již od 17. srpna je upraven provoz autobusových linek v centru města a v blízkosti autobusového nádraží, a Frýdlantska, kde v rámci projektu „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“ pokračují opravy silnic.

Kompletní přehled změn naleznete na webu www.iidol.cz v sekci Jízdní řády/Připravované změny.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Jízdní řády, Korid LK, autobusy, jízdní řád, Liberecký kraj, Liberec, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Brno, Nové Město pod Smrkem, ČSAD Ústí nad Orlicí, Praha, ČSAD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na změny v jízdních řádech. Jezdit se bude jinak od začátku školního roku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.