Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Nasednout do autonomního automobilu? To raději na stůl k robotizovanému chirurgovi!

Podle průzkumu provedeného v březnu letošního roku a financovaného Evropskou komisí by 22 % obyvatel Evropské unie neváhalo bez větších problémů usednout do autonomního vozidla. Odvážnější jsou muži (28 %) než ženy (17 %). Rovněž tak mladší jedinci výrazně častěji považují jízdu samořiditelným automobilem za bezproblémovou.

Zatímco osoby ve věku od 15 do 24 let kladně odpověděly ve 29 procentech a ve věku 25-39 let ve 28 procentech, jedinci od 40 do 54 let už jen v 25 %, a ti nejstarší v 15 %. „Výrazně se lišily odpovědi i podle délky vzdělání. Kdo ukončil školní docházku již v 15 letech, uvěří autonomním autům jen v 11 procentech. Ti, kteří studovali do 16 až 19 let, už v celé pětině případů a osoby studující do více než 20 let věku v 29 procentech,“ říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Samořiditelným vozidlům nejčastěji věří studenti (32 %) a podnikatelé společně s manažery (shodně po 31 %), naopak osoby v důchodu jen ve 14 procentech. Každodenní uživatelé Internetu mají kladný vztah k jízdě těmito vozidly ve 26 procentech. Ti, kdo se k síti připojují často či občas, v 17 a kdo s Internetem nepracuje vůbec, jen v 10 procentech.  

Největšími příznivci tohoto způsobu dopravy jsou Poláci s 36 procenty kladných odpovědí těsně následovaní Nizozemci (34 %) a Dány (31 %). Hned za nimi byli Češi společně se Švédy, kteří pozitivně odpověděli v rovných 30 procentech. Naopak nejméně kladně odpovídali Chorvaté (11 %), Slováci (14 %), Španělé (15 %) a Řekové společně s obyvateli Kypru (shodně v 16 %).

„Samořiditelná auta si zatím příliš důvěry nezískala. Zatímco jim věří jen 22 procent obyvatel Evropské unie, celých 35 procent by nemělo problém s robotizovaným pomocníkem v zaměstnání a dokonce i 26 procent by se neváhalo svěřit do péče robotizovanému chirurgovi,“ uzavírá Roman Budský.

Štítky autonomní automobil, doprava, Evropská unie, Evropská komise, Roman Budský, Kypr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nasednout do autonomního automobilu? To raději na stůl k robotizovanému chirurgovi!  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.