Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Napojení liberecké průmyslové zóny Jih už je na papíře. Hotovo bude nejdřív za tři roky

Ještě minimálně tři roky budou muset obyvatelé Liberce a zaměstnanci podniků v průmyslové zóně Jih vydržet dopravní zácpy. Projekt samostatného napojení zóny už je sice na papíře, na programu jsou teď ale nejrůznější studie a také čekání na nový územní plán města. Pokud vše dopadne, až poté by kraj začal řešit výkupy pozemků a samotnou stavbu. Realističtější varianta tak počítá spíš s pěti lety.

Kudy tak napojení povede? Propojuje kruháč na konci Průmyslové ulice u areálu firmy DENSO s mimoúrovňovou křižovatkou silnice I/35 s Hodkovickou a Minkovickou ulicí.

Dlouhé bude 1,4 kilometru a naplánováno je na pozemcích bez staveb, vyhne se také rodinným domům.

„Komunikace tak přerozdělí dopravní zátěž a odlehčí ulici České mládeže, která je již dnes v průběhu denních špiček na hranici své kapacity. Denně v obou směrech projede podle posledního sčítání skoro 17 tisíc vozidel,“ popisuje Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Návrh nové trasy vychází z návrhu nového územního plánu města Liberec. A tady je první komplikace. Nový územní plán totiž stále není schválen.

A je tu i další zádrhel. V územním plánu je návrh změny územního plánu jižní zóny spojen s řešením zóny Sever. A zatímco ta jižní žádné další komplikace nepřináší, u severní zóny to tak jednoduché není. „Proto bychom rádi řešení napojení obou zón rozdělili,“ dodal Pieter.

Kraj aktuálně řeší, zda bude k nové silnici potřeba posouzení vlivu na životní prostředí. „Pokud potřebné nebude, můžeme zadat projektovou dokumentaci pro územní řízení, pokud naopak ano, tak se příprava stavby napojení silnice může prodloužit o více než rok,“ dodal náměstek.

Trasa spojovací komunikace je navržena tak, aby byla vedena od okružní křižovatky na konci Průmyslové ulice až ke křížení s železniční tratí po obvodu areálu firmy DENSO volným, nezastavěným terénem. Od křížení s železniční tratí je trasa vedena podél areálu firmy Hoffman & Žižák a je svedena do trasy Obilné ulice s napojením do okružní křižovatky, která je součástí mimoúrovňové křižovatky v Doubí.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Průmyslová zóna Jih, Liberec, Liberecký kraj, silnice, Denso, Marek Pieter, papír, průmyslová zóna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napojení liberecké průmyslové zóny Jih už je na papíře. Hotovo bude nejdřív za tři roky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.