Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Radnice České Lípy chce založit dopravní podnik s BusLine

Českolipská radnice chce založit vlastní dopravní podnik se společností BusLine, která v České Lípě od roku 2008 zajišťuje městskou dopravu. Už za rok dosavadní smlouva s firmou vyprší, a město tak muselo řešit, zda na zakázku vypsat veřejnou soutěž, nebo založit dopravní podnik. Zastupitelé dnes těsnou většinou dvou hlasů dali přednost společnému podniku, v němž bude město mít podíl 20 procent a BusLine 80 procent. Ve hře byl ještě podnik ve stoprocentním vlastnictví města, který ale zastupitelé již dříve odmítli kvůli vysokým nákladům.

"Přidaná hodnota tohoto podniku je v tom, že my za relativně malý vklad získáváme kontrolu nad tím, jaké jsou náklady v té společnosti, jaké náklady společnost účtuje městu Česká Lípa. Toho na základě zakázky nikdy nedosáhneme," řekl na jednání zastupitelům místostarosta Juraj Raninec (ODS).

Vklad města do založení podniku bude podle něj finanční ve výši 20 tisíc korun a také nepeněžitý, kterým bude část areálu v Poříční ulici. Skutečné založení společnosti a smlouvu bude podle Ranince zastupitelstvo schvalovat až v budoucnosti.

Podle opozičního zastupitele Tomáše Vlčka (Starostové pro Liberecký kraj) se tím však město zbavilo možnosti jednat o městské dopravě samo bez společníka.

Založení společného podniku nabídla společnost BusLine městu letos v lednu. Díky společnému podniku má dopravce možnost získat zakázku na zajištění dopravy ve městě bez veřejné soutěže. Malému podniku, jakým ten společný bude, může totiž podle Ranince město zakázku zadat přímo. Firmě BusLine, která patří k největším dopravním společnostem v zemi, by ji přímo zadat nikdy nemohlo. Podle Libereckého kraje to lze považovat za obcházení zákona o veřejných zakázkách a podal proto v této souvislosti podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Česká Lípa je s 37 tisíc obyvateli třetím největším městem Libereckého kraje. Autobusy BusLine tam přepraví denně v průměru 6500 lidí. Ročně po městě autobusy najezdí přes 1,2 milionu kilometrů.

Českolipská radnice měla původně v rozpočtu na MHD na letošní rok připraveno 35 milionů korun. Kvůli zvýšení mezd řidičů přidala dopravci dalších 3,25 koruny na kilometr, náklady pro město se tak zvýší na 38,7 milionu. BusLine ale původně žádal zvýšení ceny za kilometr o 7,46 koruny. Česká Lípa byla v dubnu jediným místem v kraji, kde řidiči autobusů stávkovali kvůli nízkým mzdám. Autobusy BusLine tehdy nevyjely.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Česká Lípa, BusLine, autobus, MHD, doprava, dopravní společnost, Juraj Raninec, ODS, Tomáš Vlček, Liberecký kraj, Starostové pro Liberecký kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice České Lípy chce založit dopravní podnik s BusLine  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.