Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rozbitou silnici kolem Obřího sudu v Lázních Libverda kraj příští rok opraví

Liberecký kraj připravuje rekonstrukci další silnice na Frýdlantsku. Za více než 45 milionů korun by už v příštím roce měla být opravena silnice třetí třídy z Raspenavy přes Lázně Libverda do Ludvíkova pod Smrkem, kterou hojně využívají turisté a cyklisté.

Stavba naváže na velké opravy, které se tam letos dělaly v rámci česko-polského projektu za 196 milionů korun. Opravit by se měl více než pět kilometrů dlouhý úsek komunikace, která je z obou stran lemována stromořadím.

„Původně jsme zvažovali, že ho na jedné straně vykácíme, nakonec jsme se ale rozhodli ponechat silnici v současné šířce," řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Silnici je ale podle něj třeba opravit, protože je narušená kořeny stromů a rozbitá, projekt počítá i se zpevněním krajnic a přibudou také místa, v nichž se budou moci auta na úzké silnici bezpečně vyhnout.

Opravu bude kraj hradit z vlastního rozpočtu bez využití dotací. Frýdlantsko patří k hospodářsky slabým oblastem Libereckého kraje, s komplikovanou dostupností. Od zbytku kraje ho oddělují Jizerské hory. Liberecký kraj v posledních letech do oprav tamních komunikací masivně investuje. Díky česko-polskému projektu Od zámku Frýdlant k zámku Czocha se na české straně obnovy dočkalo pět komunikací v celkové délce zhruba 25 kilometrů.

Na většině míst už práce skončily, i když někam se budou muset ještě stavbaři kvůli reklamacím vrátit. „Na silnici z Krásného Lesa do Raspenavy se objevila trhlina," řekl náměstek hejtmana Marek Pieter.

Ještě v příštím roce budou pokračovat práce na silnici z Dolní Řasnice do Srbské a dál do Polska. „Je nejdražší, nejdelší a časově nejnáročnější z těch pěti úseků. Bude se dělat ještě do konce léta příštího roku. Je specifická tím, že se na ní dělají tři mosty, je tam asi 45 propustků, poměrně složitý svah, na straně k Polsku se rekonstruuje část opěrné zdi," popsal rozsah prací ředitel krajské správy silnic.

Autoři | Foto

Štítky silnice, rekonstrukce, Liberecký kraj, Lázně Libverda, Raspenava, Frýdlantsko, projekt, Ludvíkov pod Smrkem, Polsko, Marek Pieter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Cisak

Silnice z Nového Města pod Smrkem do Ludvíkova je taky nová, ale změnila se rychlost z 90 na 60(silnice mimo obec). Postaví se nová silnice a zároveň se sníží rychlost.

Čtvrtek, 23. listopadu 2017, 08:32Odpovědět

Vladimír Čonka

Česko - polský projekt :-) Zajímalo by mě, kterej chytrák navrhnul vyfrézování a vybagrování hlavní silnice v Novém Městě p. Smrkem, vedoucí k polské hranici. Zaprvé jde o frekventovanou hlavní silnici, kde je teď zákaz vjedu!! Kvůli tomu mi teď kolem domu, kde mi běhají děti, jezdí samej idiot!! Zadruhé jde o novou silnici (4-5km), která byla před pár lety vybudovaná a neměla absolutní chybu. Asi to bylo potřeba kvůli chodníkům, které mají možná 200 metrů a bylo by zřejmě obtížné je tam jednoduše položit. Logika žádná. Člověk, který tento projekt schválil zřejmě dostal tučnou provizi.

Středa, 22. listopadu 2017, 16:15Odpovědět

Rozbitou silnici kolem Obřího sudu v Lázních Libverda kraj příští rok opraví  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.