Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Chystá se obnova silnice z Turnova na Příšovice. Rekonstrukce má vyjít na 177 milionů korun

Liberecký kraj připravuje nákladnou rekonstrukci silnice druhé třídy 610 z Turnova přes Přepeře a Příšovice na hranici se Středočeským krajem. Stavba zahrnuje i obnovu části Nádražní ulice v Turnově. Na projekt za téměř 177 milionů korun chce kraj žádat evropské dotace z integrovaného regionálního programu (IROP). Z vlastního by měl kraj zaplatit něco málo přes 32 milionů korun.

O dotaci na projekt chce kraj požádat do konce letošního roku. Krajští zastupitelé už schválili spolufinancování a předfinancování projektu, peníze na to má kraj připravené. "Máme na všechny projekty vytvořenou rezervu na takzvaném účtu 923, je tam v tuhle chvíli zhruba miliarda a půl. To znamená, že podle mého názoru evropské projekty máme v podstatě zajištěny. I kdybychom dotaci náhodou v některých případech nezískali, tak je umíme financovat z našich zdrojů," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Rekonstruován by měl být bezmála šestikilometrový úsek silnice 610 od mostu přes Jizeru ve Svijanech po křižovatku ulic Přepeřské a Nádražní v Turnově. Silnice není v dobrém stavu, místy jsou vyjeté hluboké koleje od těžkých nákladních aut, nezpevněné krajnice jsou zanesené, obrubníky na hranici životnosti. Svodidla na frekventované silnici jsou zastaralá nebo dokonce zcela chybí. Tři ze čtyři mostů na trase jsou ve špatném stavu a neodpovídají požadavkům na silnici druhé třídy. Vzhledem ke stáří mostů počítá projekt s jejich demolicí a výstavbou nových. Rekonstrukce silnice by podle odhadů kraje měla být hotova do roku 2021.

Už na jaře chtějí ale v Turnově zahájit práce v Nádražní ulici, bez ohledu na to, zda kraj dotaci získá. Práce začnou rekonstrukcí kanalizace a vodovodu. "Když to půjde hodně dobře, tak by v průběhu srpna mohl nastoupit generální dodavatel celé komunikace a začít dělat podkladní vrstvy a do listopadu stihnout první asfalt," uvedl turnovský starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Pokud bude mít krajský projekt zpoždění, přes zimu budou řidiči v Nádražní ulici jezdit po provizorním povrchu. Turnov by se měl na rekonstrukci Nádražní ulice podílet 27 miliony korun dalších 39 milionů zaplatí Vodohospodářské sdružení Turnov za vodovod a kanalizaci.

Autoři | Foto Google Maps

Štítky Turnov, Příšovice, silnice, oprava, rekonstrukce, Martin Půta, Tomáš Hocke, projekt, Liberecký kraj, Středočeský kraj, Přepeře, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chystá se obnova silnice z Turnova na Příšovice. Rekonstrukce má vyjít na 177 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.