Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Liberecký kraj dá příští rok do obnovy silnic nejméně půl miliardy

Liberecký kraj chce dát v příštím roce do rekonstrukcí svých komunikací prvních a druhých tříd nejméně 550 milionů korun. Z toho 300 milionů dá z vlastního rozpočtu, dalších 250 milionů představují evropské projekty. Je to méně než v letošním roce, kdy šlo do rekonstrukcí 709 milionů korun a obnovit se podařilo víc než sto kilometrů silnic. Bylo to ale i díky více než 140 milionům ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Pro příští rok zatím tyto peníze chybí.

Liberecký kraj vlastní zhruba 2076 kilometrů silnic nižších tříd, což je 86 procent komunikací na jeho území. Přestože do jejich rekonstrukcí a oprav investoval jen v posledních osmi letech víc než 6,5 miliardy korun, stále je bezmála polovina komunikací ve špatném či havarijním stavu. Podle analýzy, kterou si Liberecký kraj nechává každoročně zpracovat, bylo na konci loňského roku v nevyhovujícím či dokonce havarijním stavu téměř 990 kilometrů silnic a ve výborném stavu méně než 269 kilometrů.

K největším akcím letošního roku patřil česko-polský projekt "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha". Na české straně se obnovy za 196 milionů korun dočkalo zhruba 25 kilometrů silnic. Ještě v příštím roce budou pokračovat práce na silnici z Dolní Řasnice do Srbské a dál do Polska.

"Je nejdražší, nejdelší a časově nejnáročnější z těch pěti úseků. Bude se dělat ještě do konce léta příštího roku. Je specifická tím, že se na ní dělají tři mosty, je tam asi 45 propustků, poměrně složitý svah a na straně k Polsku se rekonstruuje část opěrné zdi," popsal ředitel krajské správy silnic Jan Růžička rozsah prací. Ostatní úseky jsou hotové, dodal.

Na příští rok už podle Pietera vypsal kraj veřejné soutěže na zakázky za 150 milionů korun a postupně vypisuje další. Aktuálně začal hledat dodavatele pro tři projekty dohromady za dalších 35 milionů korun. Největší z těchto akcí bude rekonstrukce silnice třetí třídy v Horkách u Dubé na Českolipsku. "Vozovka je porušená, nefunguje odvodnění, je stržená krajnice a v havarijním stavu je i kamenná opěrná zeď. Vzhledem k charakteru pozemní komunikace bude po rekonstrukci předána městu. Předpokládaná hodnota zakázky je 19,4 milionu korun," dodal náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Autoři

Štítky Liberec, Liberecký kraj, oprava, silnice, rekonstrukce, projekt, Státní fond dopravní infrastruktury, Marek Pieter, Polsko, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj dá příští rok do obnovy silnic nejméně půl miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.