Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Liberci otevřou po Novém roce nové zákaznické centrum dopravy

V Evropském domě v Liberci v sousedství krajského úřadu začne po Novém roce sloužit nové zákaznické centrum integrovaného systému dopravy (IDOL). Krajskou kartu Opuscard tam od 2. ledna vyřídí klienti na počkání a bez expresního příplatku a bez toho, že by potřebovali fotografii nebo vyplněnou žádost. Stačí občanský průkaz. Zákaznické centrum bude poskytovat také informace o regionální dopravě.

"Zároveň si klient bude moci na místě na kartu zakoupit jakýkoliv druh jízdného, ať už to bude na městskou hromadnou dopravu nebo na příměstskou dopravu, relační jízdenku týdenní, 30denní a další," doplnil Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, která koordinuje regionální dopravu v Libereckém kraji.. V zákaznickém centru také poradí, jaký je nejvhodnější tarif pro cestujícího podle toho, jak často jezdí. Centrum bude navíc propojené s krajským dopravním dispečinkem, takže bude schopné poskytnout i aktuální informace o dopravě v kraji. Otevřeno bude v pondělí a ve středu od 8:00 do 18:00 a v ostatních pracovních dnech od 8:00 do 16:00.

S elektronickou kartou, na kterou lze nahrát předplatné nebo ji využít jako elektronickou peněženku k zaplacení levnějšího jízdného ve voze, lze v Liberci cestovat od roku 2006. O tři roky později původní městskou kartu nahradila krajská Opuscard, která stejným způsobem umožňuje cestovat v rámci integrovaného systému dopravy (IDOL) po celém kraji. Kartu dnes denně v dopravě využívá kolem 85 tisíc lidí, nejvíc v Liberci a Jablonci.

Od října je v Libereckém kraji možné v rámci IDOL cestovat i rychlíky Českých drah. Cestující mohou s integrovanou jízdenkou či Opuscard cestovat mnohem větším počtem spojů třeba do České Lípy, Turnova nebo Semil. Od listopadu se změnila platnost celoročních jízdenek. Na místo kalendářního roku teď platí 365 dní od nákupu. Kraj má dvě roční jízdenky - běžnou za 10 tisíc korun a zvýhodněnou pro seniory nad 70 let za 500 korun. Karty na předplatné jsou na jméno, je ale možné pořídit také anonymní kartu, kterou lze platit jednotlivé jízdné. "Od Nového roku zlevní tato karta na 50 korun, což je zhruba o polovinu," dodal Hruboň.

Autoři | Foto IDOL

Štítky Korid, Liberecký kraj, Liberec, vlak, autobus, zákaznické centrum, doprava, nový rok, jízdné, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci otevřou po Novém roce nové zákaznické centrum dopravy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.