Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Cyklostezka spojí Bílý Kostel s Novým Borem. Tříkilometrový úsek se začne stavět příští rok

Projekt cyklostezky Sv. Zdislavy se rozroste o tři kilometry, konkrétně mezi Cvikovem a Svorem. Až bude hotová, měřit bude asi čtyřicet kilometrů. Úsek kolem Cvikova ale patří k těm nejdůležitějším, má totiž odvést cyklodopravu z jinak dopravně velmi vytížené mezinárodní silnice I/13 mezi Libercem a Děčínem.

Po svém dokončení bude cyklostezka Sv. Zdislavy jednou z páteřních tras Libereckého kraje. A právě úsek mezi Cvikovem a Svorem je jeden z nejdůležitějších, protože odvede cyklisty z pro ně nebezpečné silnice.

Měl by vést po bývalém drážním tělese, pokračovat po stávající zemědělské cestě a třetí část čeká na vybudování své trasy. „Cyklostezka povede souběžně v náspu podél silnice I/13 až do Cvikova ke křižovatce se silnicí III. třídy na Sloup v Čechách. Nový úsek částečně propojí již vybudovaný, a to od Nového Boru s podjezdem nebo nadjezdem komunikace I/13 u Svoru,“ řekla krajská mluvčí Markéta Žitná.

Projekt se nyní nachází ve stavu, že rada kraje rozhodla o výběru dodavatele na zpracování dokumentace. Tu zpracuje společnost M-PROJEKCE za nabídkovou cenu 942 590 korun.

Stavět by se pak mělo začít na konci léta roku 2019. „Příští rok budeme také žádat o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury na výstavbu této části cyklostezky,“ okomentoval Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Liberecký kraj podpořil od roku 2014 síť strategických směrů rozvoje cyklodopravy, která čítá přes 300 km. Cyklostezka sv. Zdislavy do této podpory patří a obce nacházející se na její trase každý rok žádají o peníze na projektovou přípravu z Dotačního fondu Libereckého kraje. „Do letošního roku jsme na projekt přispěli částkou 2 370 000 korun,“ dodává náměstkyně Jitka Volfová.

Autoři

Štítky silnice, Cvikov, Nový Bor, projekt, cyklostezka, Zdislava, Liberec, Liberecký kraj, Děčín, Svor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklostezka spojí Bílý Kostel s Novým Borem. Tříkilometrový úsek se začne stavět příští rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.