Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na nepřehledné křižovatce v Proseči vznikne kruháč. Řidiči si ale ještě počkají

Jablonec nad Nisou plánuje výstavbu kruhového objezdu v Proseči nad Nisou. Nahradit má nepřehlednou křižovatku hlavní silnice I/14 s Horní ulicí, která obsluhuje Horní Proseč a budoucí rozvojovou lokalitu. Úprava křižovatky a přeložka ulice se plánují už od roku 2011. Přípravu je třeba zkoordinovat s plánovanou rekonstrukcí tramvajové trati z Liberce na Jablonec, která je v její těsné blízkosti.

V minulosti už bylo zpracováno několik variant, kudy by spojnice z Horní Proseče mohla vést. Dnes silnice ústí v nepřehledné zatáčce za domem, v němž je obchod s keramikou, což výrazně ztěžuje rozhled. „Nově by se měla posunout před tento dům, ve směru od Jablonce," řekl náměstek jabloneckého primátora Lukáš Pleticha.

Zastupitelstvo dalo této variantě zelenou, protože nejlépe řeší nepřehlednou křižovatku a umožní na silnici zvýšit provoz. Dnes je totiž velmi problematické z ní ve špičkách na hlavní silnici najet. Na novou křižovatku si ale budou muset motoristé ještě pár let počkat. „Podle doby, po kterou připravujeme podobné akce tohoto rozsahu, odhaduju, že to bude nejdříve za pět let," poznamenal primátorův náměstek.

Nejprve bude podle něj třeba vykoupit pozemky pro přeložku silnice a úpravu křižovatky a také připravit projektovou dokumentaci k územnímu rozhodnutí a ke stavebnímu povolení. Výstavbu bude podle něj z velké části zajišťovat Ředitelství silnic a dálnic ČR, podílet se na ní bude také město Jablonec. „Hlavně tam musíme vykoupit některé pozemky a nemovitosti a to všechno bude nějakou dobu trvat," dodal Pleticha.

Jablonečtí zastupitelé se na svém posledním jednání novou trasou a řešením křižovatky zabývali zejména proto, že je nutné akci zkoordinovat s připravovanou rekonstrukcí tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem. Ta by měla začít už letos v létě. „U takových staveb se musí řešit například zasakování povrchových vod, což znamená vybudovat nějakou nádrž a lapoly zachycující ropné látky, a toho místa tam moc není," vysvětlil důvody Pleticha.

Je podle něj třeba obě stavby zkoordinovat, aby pak nebylo nutné kvůli stavbě okružní křižovatky znovu zasahovat do již zrekonstruované trati, případně na ní zastavit provoz.

Autoři

Štítky Kruhový objezd, Proseč, Liberec, Jablonec, křižovatka, Jablonec nad Nisou, silnice, Lukáš Pleticha, Proseč nad Nisou, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na nepřehledné křižovatce v Proseči vznikne kruháč. Řidiči si ale ještě počkají  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.