Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Turnovu hrozí, že přijde o třetinu míst centrálního parkoviště

Turnovu hrozí, že přijde zhruba o třetinu míst na centrálním parkovišti u autobusového nádraží. Nachází se totiž na soukromém pozemku autodopravce, který je potřebuje k parkování svých vozů.

Pro patnáctitisícové město by ztráta parkovacích míst byla komplikací. Centrální parkoviště Na Lukách je v Turnově největší plochou k parkování a navíc, jako jedno z mála, je bezplatné. Odhadem se tam vejde přes 200 aut. „Situace je ale taková, že město nemá ve svém vlastnictví všechny pozemky pod centrálním parkovištěm," uvedl starosta Tomáš Hocke.

Část pozemků získalo město do svého vlastnictví někdy kolem roku 2000, zbylé plochy mají dva soukromé majitele. Jeden z nich, který provozuje autodopravu, svou část potřebuje a radnici žádá o narovnání vlastnických hranic. Na část parkoviště už dokonce umístil dvě cedule s označením, že jde o soukromý pozemek. Podle starosty tam ale mohou motoristé své auto zatím nadále bezplatně odstavit.

Město dosud nerozhodlo o tom, jak bude situaci dál řešit. „Bude se o tom pravděpodobně jednat na zastupitelstvu, na dubnovém nebo květnovém," řekl Hocke.

Jednou z možností je plochu odkoupit. Podle starosty ale zatím ani nevědí, zda by byl autodopravce ochotný ji prodat, natož za jakých podmínek. Další možností je vytvořit nová parkovací místa na úkor autobusových stání. „Budeme diskutovat s firmou BusLine, která má autobusové nádraží pronajaté, o umenšení prostoru nádraží," dodal Hocke.

Centrální parkoviště je svoji polohou ideální pro motorizované návštěvníky města, nachází se v těsné blízkosti centra. Například k radnici se dá pěšky dojít zhruba za sedm minut.

Ve městě je ještě 40 míst k parkování zdarma u nemocnice, konkrétně na parkovišti za patologií. Jinak je ve městě 13 placených parkovišť. Nejdražší je náměstí Českého ráje, kde první hodina stojí 20 korun a každá další 50 korun. Ceny za první hodinu na dalších parkovištích jsou obvykle od pěti do deseti korun.

Autoři | Foto

Štítky parkování, parkoviště, Turnov, nádraží, pozemek, Tomáš Hocke, BusLine

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnovu hrozí, že přijde o třetinu míst centrálního parkoviště  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.