Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Vedení Libereckého kraje odmítá pochybení v zakázce na dopravu

Vedení Libereckého kraje odmítá pochybení v zakázce na zajištění veřejné autobusové dopravy, kterou minulý týden začali prověřovat policisté z národní centrály proti organizovanému zločinu. Vyžádali si veřejně dostupné materiály, jako jsou zápisy z jednání rady a zastupitelstva, ale také například e-maily členů rady a některých krajských úředníků. Byly to stovky stránek, deset až 12 šanonů. Zasahovali také ve společnosti ČSAD Liberec.

Na krajském úřadu byli vyšetřovatelé minulý čtvrtek od rána až do večera. Zajímali se o materiály, které souvisejí se zajištěním dopravní obslužnosti v oblasti Sever. Zahrnuje Liberecko a Frýdlantsko a na základě příkazní smlouvy ji zajišťuje právě ČSAD Liberec. Policie se zajímala i o dokumenty, které se vztahují k záměru kraje odkoupit majoritní podíl akcií tohoto dopravce a záměru na zřízení takzvaného vnitřního dopravce.

"Nejde o vyšetřování, jde o prověřování, tedy o postup policie před zahájením jakéhokoli trestního stíhání. Předpokládám, že někdo podal trestní oznámení a policie je povinna ty skutečnosti prověřit," uvedl náměstek hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD), který je zkušený právník.

Podle Havlíka nezůstane jen u písemností, policie chce vyslechnout hejtmana a všechny krajské radní. K podání vysvětlení budou vyzváni také členové pracovní skupiny pro zajištění vnitřního dopravce, jejímiž členy jsou vedle Havlíka vedoucí odborů správního, právního, ekonomického, veřejných zakázek a ředitel krajské společnosti Korid LK. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) má zřejmě trestní oznámení zastrašit zastupitele při rozhodování o budoucnosti autobusové dopravy. Loni kraj stála 300 milionů korun, letos už to bude vzhledem k dalšímu růstu mezd 329 milionů. Na každou korunu, kterou v autobusu zaplatí cestující, připlácí kraj 1,63 Kč. "Rada kraje i zastupitelstvo rozhodovaly v těchto věcech na základě právních analýz a doporučení odborníků, ale také s ohledem na rozpočet kraje. Pokud máme dlouhodobě zajistit veřejnou autobusovou dopravu, tak to musí být nejen funkční z pohledu cestujícího, ale také udržitelné z pohledu financování," zdůraznil hejtman.

Není to poprvé, co se policie zabývá zakázkami na zajištění dopravní obslužnosti v Libereckém kraji. Už v roce 2015 prověřovala miliardový tendr na autobusovou dopravu, který kraj vyhlásil v roce 2012. Podnět tehdy podal sám hejtman Půta kvůli závěrům Krajského protikorupčního pracoviště. To klíčovou krajskou zakázku za čtyři miliardy korun označilo za netransparentní a zmanipulovanou. Případ byl ale odložen. Kraj o rok později tendr zrušil, protože už neodpovídal aktuální situaci na trhu. Zadání navíc nepočítalo s růstem mezd řidičů, které nařídila vláda.

Dnes jezdí autobusoví dopravci v Libereckém kraji na základě smluv, které byly uzavřeny v loňském roce. Nejdražší je BusLine na Jablonecku a Semilsku, kterému kraj platí 36,39 Kč za kilometr, ČSAD Liberec jezdí za 33,39 Kč a ČSAD Česká Lípa za 32,85 Kč. Kraj pokračuje v přípravě desetiletého tendru v hodnotě tři až čtyři miliardy korun. Aktuálně ho vedení kraje dává posoudit odbornou firmou, aby se ujistilo, že není "ušit na míru" nějakému uchazeči. Zároveň kraj pokračuje v přípravách na založení vnitřního dopravce a nevzdává se ani myšlenky na odkup akcií ČSAD Liberec, který zablokoval antimonopolní úřad. "Podali jsme rozklad a jsme připraveni jít k soudu," dodal hejtman.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberecký kraj, ČSAD Liberec, autobusová doprava, policie, Martin Půta, Pavel Svoboda, ČSSD, Frýdlantsko, Starostové pro Liberecký kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Libereckého kraje odmítá pochybení v zakázce na dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.