Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Stovky žáků se v pátek dopoledne učily nejen bezpečnosti v silničním provozu

Prostory OC FORUM a před Domem kultury patřily v pátek stovkám žáků libereckých škol. Zkušení odborníci je seznamovali, jak se správně chovat v silničním provozu. Děti se dozvěděly, jak si správně vybrat a používat cyklistickou přilbu, jak bezpečně cestovat v osobním automobilu či autobusu a spoustu dalších užitečných informací.

„Naše akce byla zaměřena na podporu školní i mimoškolní dopravní výchovy. Učitelé ji pravidelně využívají jako doplněk nad rámec jejich školních vzdělávacích programů. Tentokrát se nám sešlo okolo 400 dětí místních základních škol,“ uvádí Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti.

Akce se zúčastnily i jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému - Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Hasičský záchranný sbor a Městská policie Liberec. Děti se tak mohly dozvědět mnoho zajímavostí o činnosti záchranářů i policistů. A navíc přítomní instruktoři Českého červeného kříže vysvětlili a názorně předvedli, jak si počínat v případě, kdy je někdo ohrožen na životě. 

„Jednou z priorit, na kterou se Krajské ředitelství policie Libereckého kraje v tomto roce zaměřuje, je bezpečnost chodců. Obzvláště děti patří na silnici k těm nejohroženějším. Proto jim tradičně věnujeme velkou pozornost. Na silnicích se s příchodem hezkého počasí budou pohybovat nejen jako chodci, ale také jako cyklisté. Je proto velmi důležité, aby si stále opakovaly základní pravidla bezpečné jízdy na kole,“ uvádí Vladimíra Šrýtrová, tisková mluvčí a pracovník prevence Krajského ředitelství policie ČR.

Zdaleka nešlo jen o předávání znalostí a dovedností. Součástí programu byla i „bike trial show“ trojnásobného mistra světa Martina Šimůnka, který akci také moderoval. Pro rodiče a jejich děti byly připraveny zajímavé hry s tématikou bezpečnosti silničního provozu. Soutěžilo se o doplňky s reflexními prvky. Dík patří také dopravci BusLine a.s. za ukázku bezpečného autobusu a rovněž tak společnosti AUTO KP PLUS, s.r.o., za poskytnutí prezentačního vozu, ve kterém se názorně předvádělo správné používání dětských sedaček a používání bezpečnostních pásů. 

„Děti, které nejsou přepravovány v předepsaném zádržném systému, čelí sedminásobně vyššímu riziku úmrtí při dopravní nehodě. Už náraz v rychlosti 15 km/hod může mít pro nepřipoutané dítě fatální následky,“ uzavírá Roman Budský, dopraví expert Týmu silniční bezpečnosti.

Tisková zpráva

Štítky silniční provoz, Policie České republiky, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Hasičský záchranný sbor, Český červený kříž, Roman Budský, BusLine, AUTO KP PLUS s.r.o., Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky žáků se v pátek dopoledne učily nejen bezpečnosti v silničním provozu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.