Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Do konce května vyšetřovala policie více nehod, ubylo zraněných

Během prvních pěti měsíců letošního roku vyšetřovala Policie ČR v rámci celé České republiky celkově 41 095 dopravních nehod, při kterých zahynulo 186 osob. Dalších 770 bylo zraněno těžce a 9 143 lehce.

Oproti stejnému období loňského roku bylo vyšetřovaných nehod o 624 více, bohužel o 25 narostl počet jejich obětí a o 579 více bylo i lehce zraněných. Naopak počet zraněných těžce poklesl o 21. V květnu výrazně meziročně narostl počet obětí nehod, a to ze 40 na 55. Nesporně se na negativní bilanci podepsalo nadprůměrně teplé počasí.

„Motoristé mívají problém s udržením potřebné koncentrace, pomaleji reagují a snadno se unaví. Zhoršuje se paměť a úroveň zpracovávání informací, horko má negativní vliv na koordinaci provádění příslušných úkonů. Lidé jsou podrážděnější. To přispívá ke zhoršení kvality vzájemné komunikace všech účastníků silničního provozu. Prosluněné a teplé počasí vylákalo na silnice větší počet cyklistů a motocyklistů. Během horkých dní proto zákonitě roste počet fatálních dopravních nehod,“ uvádí Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

V Libereckém kraji méně mrtvých i lehce zraněných

Do konce května vyšetřovala Policie ČR v Libereckém kraji celkem 1 674 dopravních nehod, 7 osob při nich přišlo o život, dalších 26 bylo zraněno těžce a 394 lehce. „Sice bylo nehod meziročně o 29 více, avšak o 5 méně bylo zraněných těžce a o 14 lehce. Za prvních pět měsíců letošního roku zemřelo 7 lidí, stejně jako loni“ uvádí Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje.

Tři lidé přišli o život na Českolipsku, po dvou osobách zemřelo při dopravních nehodách na Liberecku a Semilsku. Na Jablonecku se do konce května nehody obešly bez obětí na životech. Nejvíce nehod zavinili řidiči motorových vozidel – celkem 1 270, což bylo o 30 méně než loni. Zvěř a domácí zvířata byly viníky 311 nehod, zde naopak došlo k nárůstu o 69 případů.

Řidiči nemotorových vozidel zapříčinili 51 nehod, meziročně o 13 více. Chodci byli označeni za viníky v 17 případech, zde došlo naopak oproti loňskému roku k poklesu o 1 nehodu. Ve 12 případech byla na vině závada pozemní komunikace. „Alkohol či drogy asistovaly u 78 nehod, to je ve srovnání s rokem 2017 méně o 17 případů. Nikdo při nich nepřišel za život, zatímco v loňském roce zaznamenaly statistiky již 2 mrtvé,“ upozorňuje Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

Tisková zpráva

Štítky policie, nehody, Tým silniční bezpečnosti, statistika, havárie, dopravní nehoda, Policie České republiky, Liberecký kraj, Česko, Roman Budský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do konce května  vyšetřovala policie více nehod, ubylo zraněných  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.