Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Ceny jízdného se po šesti letech změní. Někde dokonce zlevní

Dlouho zůstávaly ceny na linkách regionální dopravy v Libereckém kraji prakticky beze změny. Liberecký kraj ale teď nechal vytvořit ceník nový, který zohledňuje připomínky cestujících a také zkušenosti z posledních let.

Co mohou cestující očekávat od nového ceníku? „Ceník je nyní přehlednější, jednodušší a spravedlivější. Odstranily se některé nelogičnosti, že kratší jízda stála více peněz a naopak,“ vysvětlil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Mluvilo se o výrazném zdražení senior pasu, který měl vyjít na 2500 korun. „Rozhodli jsme se ponechat stávající jízdné pro seniory nad 70 let ve výši pět set korun na celý rok,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová.

Lidem se vyplatí jezdit na kartu Opuscard. „Pro jednotlivé jízdné stačí přenosná anonymní karta, která je k dostání v kontaktních místech za zlevněnou cenu 50 korun bez nutnosti vyplňovat jakékoliv formuláře. Odbavení kartou Opuscard je rychlejší a zkrátí se tak doba čekání při nástupu do autobusu a celková jízdní doba,“ řekla Lenka Klimentová z krajského úřadu.

Nové slevy ve výši 75 procent pro žáky, studenty do 26 let a seniory nad 65 let pokrývají více než 60 procent všech cestujících pravidelně využívajících veřejnou dopravu. „Je to cílená podpora zejména těch skupin občanů, pro něž je veřejná doprava často jedinou možností k zachování vlastní mobility,“ dodal hejtman Libereckého kraje.

„Jaký to bude mít dopad do rozpočtu kraje se nedá v tomto momentě vyčíslit. Po nějaké době systém vyhodnotíme a uvidíme, jak se k tomu kraj postaví dál,“ doplnila k tématu náměstkyně Volfová s tím, že zhodnocení bude zřejmě až po 1. 1. 2019.

Autoři | Foto

Štítky Liberecký kraj, doprava, jízdné, ceník, Jitka Volfová, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny jízdného se po šesti letech změní. Někde dokonce zlevní  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.