Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Přijde Liberec o autobusák? Projekt nového je zablokovaný, starý může zmizet kvůli opravě tunelu

Liberci reálně hrozí, že nebude mít autobusové nádraží. Podle měření Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž nad tunelem nebudou moci jezdit auta nad 3,5 tuny, ani zde nebudou moci stát budovy, což by se týkalo právě současného nádraží. Jenže projekt nového terminálu je zablokovaný, příští rok přitom měl otevírat.

„Je velká pravděpodobnost hraničící s jistotou, že tam, kde vede tunel a kde je záliv i současné autobusové nádraží, tak tam už do budoucna záliv nebude moci být. Autobusové nádraží tak odsud bude muset zmizet a nebudou tam žádné stavby,“ řekl ekonomický náměstek primátora Jan Korytář.

ŘSD rekonstrukci tunelu připravuje a podle odborných posudků bude potřeba tunelu odlehčit. Nejde totiž o klasický tunel, ale o přesýpaný most. To by ale znamenalo, že právě záliv v místě, kde je i autobusové nádraží, zmizí. „Byl by tam jen park,“ upřesnil Korytář.

Už loni v květnu tak vznikl projekt nového terminálu, který by se přesunul do Žitavské ulice a spojil by se s parkovacím domem. Ten je ale momentálně zablokovaný kvůli nesouladu v územním plánu, i když se měl otevírat už během příštího roku. „Pokud se projekt nepodaří prošťouchnout, může se stát, že Liberec přijde o autobusové nádraží, protože po opravě tunelu tam to zázemí nebude,“ myslí si Korytář.

V záloze je také přesun autobusáku přes ulici k vlakovému nádraží. To ale podle Korytáře ničemu nevadí. „To je v souladu. I kdyby vznikl autobusák u nádraží, nic proti tomu nemám, terminál pak může dál sloužit jako parkovací dům,“ řekl.

Autoři | Foto

Štítky autobusák, Liberec, autobusové nádraží, nádraží, tunel, ŘSD, oprava, projekt, Ředitelství silnic a dálnic, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přijde Liberec o autobusák? Projekt nového je zablokovaný, starý může zmizet kvůli opravě tunelu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.