Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za projekt na dopravní terminál zaplatí Jablonec téměř 24 milionů korun

Za projekt na nový dopravní terminál zaplatí Jablonec nad Nisou téměř 24 milionů korun. Zpracuje ho pro město pražský ateliér DOMYJINAK, který vyhrál architektonickou soutěž. Smlouvu s ateliérem v úterý schválili jablonečtí zastupitelé. Cena je výhodná, je zhruba o čtvrtinu nižší než možná cena podle honorářových řádů České komory architektů.

Celkové náklady na přípravu a realizaci dopravního terminálu podle předběžných odhadů přesáhnou 236 milionů korun. Jablonec plánuje výstavbu terminálu s podzemním parkovištěm pro dvě stovky vozů. Podle primátora Petra Beitla (ODS) patří projekt k největším investičním akcím ve městě v posledních letech. Náklady jsou srovnatelné s projektem revitalizace teplárenství, který město dokončilo před dvěma lety.

Terminál navazuje na plánované prodloužení tramvajové trati z Liberce do Jablonce, které připravuje Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce. Dnes tramvajová trať končí v Jablonci u Tyršových sadů a v plánu je její prodloužení přes Soukennou ulici a Dolní náměstí. Podobu terminálu hledalo město Jablonec v otevřené urbanisticko-architektonické soutěži. Jen vypracovat její zadání trvalo téměř rok. Příprava projektové dokumentace, která potřebuje dopracovat, bude trvat ještě déle. Už koncem února příštího roku by ale podle Pletichy měl ateliér dodat dokumentaci nutnou k územnímu řízení. Se samotným zahájením stavby se počítá až v roce 2021.

Na stavbu terminálu chce město žádat evropské dotace z Integrovaného programu rozvoje území Liberec-Jablonec. Terminál bude ze skla, střechu hlavní budovy má pokrýt zeleň. „Snažili jsme se o rozšíření městského prostoru Dolního náměstí o pěší zónu, kde by byl objekt, který by sloužil nejen dopravě, ale hlavně občanům města," řekl již dříve jeden z autorů návrhu Petr Šikola. Projekt počítá mimo jiné s výstavbou jezu na Nise, který zvedne hladinu a přiblíží ji lidem. Součástí je i prosklená lávka, která propojí terminál s městem a nedalekou vlakovou zastávkou.

Autoři | Foto TV Rtm+

Štítky terminál, Jablonec, projekt, Jablonec nad Nisou, ateliér, Česká komora architektů, Petr Beitl, ODS, Liberec, Dolní náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za projekt na dopravní terminál zaplatí Jablonec téměř 24 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.