Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava silnice v Hájích nad Jizerou se kvůli reklamacím protahuje

Rekonstrukce silnice druhé třídy 292 v Hájích nad Jizerou na Semilsku se kvůli opakovaným reklamacím protahuje. Stavba za bezmála 22 milionů korun začala v roce 2015. Letos na podzim se tam kvůli závadám museli stavbaři vrátit, teď se objevila další závada.

„Stavbaři se tam tak budou muset znovu vrátit na jaře, teď už není možné opravu kvůli klimatickým podmínkám provést,“ řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.  „Říjnová kontrola stavby odhalila pokles proválcováním v místě jednoho propustku. Z tohoto důvodu musí firma Strabag do května roku 2019 závady na své náklady znovu odstranit," dodal.

Přes zimu půjde projet

Přes zimu podle něj bude silnice normálně průjezdná, propad vozovky není nebezpečný a nebrání ani zimní údržbě. Pro obyvatele obce je to však komplikace. Kvůli opravám čtyř závad byl v říjnu na silnici týden omezen provoz a na jaře bude nutné další omezení. Mimo propadlého místa musí firma obnovit také vodorovné dopravní značení.

Reklamace oprav na komunikacích nejsou podle Růžičky časté, ale vzhledem k množství akcí ani výjimečné. Jen letos se v kraji rekonstruovalo 124 kilometrů komunikací dohromady za 923 milionů korun. Reklamovat musela krajská správa silnic například také napojení rekonstruované silnice na Krásný Les v Raspenavě. Loni se dodavatel vracel kvůli reklamaci také na silnici třetí třídy v Troskovicích na Semilsku, kde se utrhl svah.

Dluh na silnicích je sedm miliard

Liberecký kraj vlastní 2074 kilometrů silnic nižších tříd, což je 86 procent komunikací na jeho území. Podle analýzy dopravy bylo na začátku letošního roku ve výborném či dobrém stavu jen zhruba 837 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, což je 40 procent komunikací v kraji. Za přispění dotací z evropských fondů a státních fondů kraj za posledních deset let do obnovy svých komunikací investoval téměř 9,773 miliardy korun. „Dluh na silnicích se ale stále odhaduje zhruba na sedm miliard," dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, silnice, Háje nad Jizerou, reklamace, okres Semily, oprava, Strabag, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava silnice v Hájích nad Jizerou se kvůli reklamacím protahuje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.