Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nová okružní křižovatka zvýší bezpečnost ve Stráži pod Ralskem

Ke zvýšení bezpečnosti provozu na příjezdu do Stráže pod Ralskem přispěje nově otevřená okružní křižovatka, která je na křížení silnic druhé a třetí třídy s místní komunikací. Stavba stála přes 28 milionů korun, z toho více než deset milionů dalo město Stráž pod Ralskem. Jde o jeden z projektů financovaných za přispění evropských dotací z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Město připravilo projektovou dokumentaci, samotnou stavbu ale zajistil Liberecký kraj. „Zaplatili jsme také rekonstrukci mostu přes Ploučnici," doplnil starosta Zdeněk Hlinčík (Volba pro Stráž).

Původní křižovatka byla podle starosty velmi problematická, zejména po rekonstrukci silnice 278 mezi Stráží pod Ralskem a nedalekým Hamrem na Jezeře výrazně přibylo nehod, protože auta a motocykly tudy projížděly příliš rychle. Kruhový objezd je teď zpomalí a umožní bezpečně křižovatkou projet.

Orava místních komunikací i chodníků

Radnice financovala také opravu místní komunikace, výstavbu chodníků a stezky pro pěší a cyklisty. Na tu by měla navázat stezka do nedaleké Dubnice, která umožní bezpečné spojení mezi oběma obcemi pro chodce a cyklisty.

Její výstavba přijde podle starostky Dubnice Jarmily Čmugrové (Občané pro Dubnici) na pět milionů korun. Na přípravu projektu přispěl Liberecký kraj a obec chce žádat také o dotaci na její výstavbu.

Projekty z IROP

Křižovatka ve Stráži pod Ralskem je letos třetím dokončeným projektem financovaným v kraji z IROP. Hotové jsou dvě okružní křižovatky v Semilech a také rekonstrukce ulice Československých legií v Jilemnici. „Na příští rok chystáme na Českolipsku další čtyři akce financované z IROP. Pevně věřím, že se nám podaří zajistit stavební povolení a stavby vysoutěžit, abychom v příštím roce mohli začít stavět," řekl hetjman Martin Půta. V plánu je rekonstrukce silnice z Mimoně na hranici se středočeským krajem, silnice Doksy - Dubá, Česká Lípa - Dobranov a obchvat Zákup.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, silnice, stavby, Stráž p. R., Liberecký, AUDIO, FOTO, Stráž pod Ralskem, kruhový objezd, projekt, Liberecký kraj, Dubnice, Ploučnice, Martin Půta, Hamr na Jezeře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová okružní křižovatka zvýší bezpečnost ve Stráži pod Ralskem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.