Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Meteohlásky varují řidiče před nástrahami počasí. Město na ně získalo dotaci

Liberec spustil nový informační systém s meteohláskami. Řidiče má v zimě varovat před nástrahami počasí. Jako priorita je nastavena namrzající vozovka.

„Ta je nejzásadnější na nehodovost, tu nevidíte," řekl vedoucí odboru správy veřejného majetku v Liberci David Novotný. Varování z cedulí by mělo přimět řidiče k opatrnější jízdě. Počasí má podle statistik vliv na 14 procent všech nehod, které se ve stotisícovém městě stanou během roku.

Třináct tabulí

Za vybudování infosystému zaplatila radnice skoro 9,5 milionu korun bez daně, 85 procent nákladů uhradí ze získané evropské dotace. Po městě je rozmístěno 13 světelných informačních tabulí, data získají z čidel zabudovaných v podkladu vozovky. Meteohlásky jsou na místech, kde se klimatické podmínky mění a kde jsou nehodové úseky. V kopcovitém Liberci není v zimě neobvyklé, že v některých částech města prší a ve výše položených sněží. Čidla zaznamenávají teplotu vzduchu i povrchu vozovky, vlhkost či srážky.

Informační tabule jsou například v Kunratické, Horské, Sokolské, Hanychově a Ještědské ulici či na mostě v Letné ulici. Meteohlásky upozorňují na srážky, sníženou viditelnost a hlavně na namrzlou vozovku. „Pokud je teplota povrchu pod nulou, tak na infotabuli vyběhne varování na nebezpečí smyku," uvedl Novotný.

Data i pro údržbu

Data podle něj mohou využívat i firmy, které mají ve městě na starost zimní údržbu. Do konce tohoto týdne by měly být základní informace z meteohlásek k dispozici i pro veřejnost na webu města. Infosystém bude Liberec využívat celoročně, v obdobích mimo zimu bude upozorňovat motoristy hlavně na nehody, zvýšený provoz a uzavírky.

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, počasí, automobilová, Liberec, zima, David Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteohlásky varují řidiče před nástrahami počasí. Město na ně získalo dotaci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.