Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dopravní podnik má kvůli korupci pozastavené dotace. Musí si vzít úvěr na 43 milionů

Liberecký dopravní podnik (DPMLJ) si musí vzít úvěr 43 milionů korun. V souvislosti s policejním vyšetřováním podezření z korupce má pozastavené dotace ve výši 85,5 milionu korun. Ručení za úvěr se splatností pět let dnes schválilo liberecké zastupitelstvo.

„Situace našeho dopravního podniku není jednoduchá," řekl náměstek primátora Jiří Šolc (SLK). „Probíhá šetření dvou zakázek, nemohou být proplaceny dotace a doplácí na to dopravní podnik v cash flow," dodal.

Zásah loni v dubnu

Policie v dopravním podniku a dalších firmách zasahovala loni v dubnu. Obvinila devět lidí, mezi nimi i bývalého ředitele DPMLJ Luboše Wejnara a bývalého předsedu představenstva Pavla Šulce. Policie případ prošetřuje pro šest trestných činů, včetně podplácení a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Dopravní podnik má pozastavené dotace ve dvou zakázkách z roku 2017. Jednou je rekonstrukce tramvajové trati v centru Liberce téměř za 57 milionů korun a druhou nákup 17 autobusů na zemní plyn za 108 milionů korun. Předseda představenstva DPMLJ Michal Zděnek uvedl, že problémy s nedostatek peněz dosud řešili šetřením. „Omezili jsme veškeré investiční akce, ale i opravy tramvajových tratí," uvedl. Odložila se například oprava dvou úseků páteřní tramvajové trati, čímž dopravní podnik ušetřil zhruba deset milionů korun. „Dostáváme se ale do situace, kdy skutečně opravy tramvajových tratí v některých úsecích musíme udělat, jinak by nebyly provozuschopné," dodal Zděnek.

Problémy s Jabloncem

DPMLJ má od června loňského roku nové tříčlenné představenstvo složené z manažerů, jedním z důvodů změny je vyšetřování podezření na dotační podvod. Dopravní podnik je největší společností ve vlastnictví Liberce, sousední Jablonec je menšinovým vlastníkem s 0,38 procenta akcií. „K ručitelskému závazku se Jablonec nepřipojí," řekl Šolc. To se nelíbilo opozičnímu zastupiteli Jaromírovi Baxovi (LOL). „Jablonec má velká akcionářská práva, měl by se podílet svým podílem," řekl. Podle Šolce chtějí mít s druhým akcionářem co nejlepší vztahy a s Jabloncem musí nejdřív vyřešit jiné problémy spojené s provozováním autobusových linek a meziměstské tramvajové trati.

Autoři | Foto

Štítky MHD, kriminalita, hospodářství, Liberec, firmy, DPMLJ, dopravní společnost, úvěr, dotace, Jiří Šolc, Jablonec, Starostové pro Liberecký kraj, Evropská unie, Pavel Šulc, Jaromír Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik má kvůli korupci pozastavené dotace. Musí si vzít úvěr na 43 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.