Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kde zaparkovat? Na volná místa v Liberci upozorní infotabule

Funkční tabule informující o obsazenosti parkovišť v centru Liberce budou po městě od léta. Motoristům by měly usnadnit hledání místa k parkování. O letních prázdninách ale půjde zatím jen o testovací režim. S plným spuštěním systému se počítá od podzimu. Na projekt za devět milionů korun získalo město evropskou dotaci.

Na vytvoření parkovacího informačního a navigačního systému pracuje liberecká radnice už několik let. Slibuje si od něj, že uleví přetížené dopravě ve městě. Řidiči nebudou muset zbytečně jezdit po centru při hledání volného místa k parkování, ale navigační tabule by je měly navést k nejbližšímu vhodnému parkovišti.

Info i na webu města

Přehled obsazenosti budou moci sledovat i přes mobil nebo počítač, informace budou dostupné na webu města. Novotný si myslí, že to bude vhodnější, než kdyby vytvořili nějakou aplikaci. „Lidé si musejí neustále stahovat nějaké aplikace do telefonu, jsou tam požadavky na data, připojení. Razíme to, že webové rozhraní je snazší," řekl vedoucí magistrátního odboru správy veřejného majetku David Novotný.

V Liberci v pilotní verzi informační parkovací systém funguje dva roky. V horním centru jsou parkovací čidla na 240 místech šesti parkovišť. Informace o obsazenosti ale mohou řidiči získat zatím jen přes web. „Nevýhodou toho pilotního projektu je právě, že dosud nebyly ty proměnné dopravní značky, které by informovaly řidiče o volných kapacitách," dodal vedoucí odboru. Uskutečnění tohoto projektu by to mělo změnit.

78 tabulí

Po městě bude letos rozmístěno 78 informačních tabulí. Po úplném spuštění systému budou dostávat data o obsazenosti míst k parkování ze 39 lokalit. Díky projektu přibude 33 parkovišť s 1014 parkovacími senzory. I s pilotním projektem tak budou čidla monitorovat 1254 parkovacích míst. Na městských parkovištích v Liberci je 2157 parkovacích míst, z toho 860 je rezidentských a abonentních.

Radnice původně počítala s plným spuštěním systému už letos na jaře, za odkladem jsou podle Novotného opravy povrchů parkovišť po zimě a uzavírky některých ulic spojené s výměnou inženýrských sítí či opravou povrchu vozovek. Čidla se tam budou moci dát až po skončení oprav.

Autoři | Foto

Štítky parkování, Liberec, infotabule, projekt, oprava, David Novotný

Kde zaparkovat? Na volná místa v Liberci upozorní infotabule  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.