Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Bude mezi Libercem a Jabloncem jezdit tramvaj? Kraj ani Jablonec přidat peníze nechtějí

Města a Liberecký kraj se už více než tři měsíce přou o financování tramvajového spojení mezi Libercem a sousedním Jabloncem nad Nisou. Ročně provoz tramvaje stojí sto milionů korun, zhruba 15 milionů korun jsou tržby z jízdného, zbytek je třeba doplatit. Liberecký kraj přispívá 17,3 milionu korun. Tramvajové spojení bere jako nadstandardní, o vyvážené financování by se tak měla podle hejtmana postarat obě statutární města.

„Hlavním úkolem kraje je zajistit regionální vlakovou a autobusovou dopravu, za kterou utratíme ročně téměř 659 milionů korun. Tramvajové spojení Liberec - Jablonec nad Nisou vnímáme z pohledu našich povinností jako nadstandardní doplněk. I přesto jsme pro jeho zachování a jsme připraveni na trať přispívat 18 miliony korun," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Spory o jablonecký podíl

Spory jsou hlavně kolem podílu Jablonce nad Nisou. Na základě modelu, který vypracovala renomovaná společnost BDO, požaduje Liberec po sousedním městě 23,5 milionu korun což je více než dvojnásobek loňského příspěvku. Jablonec si proto nechal zpracovat vlastní posudek firmou Pro Cedop. Ten ukázal, že by reálná cena pro Jablonec měla být jen kolem čtyř milionů.

„My ale máme zájem na zachování spojení a jsme připraveni na něj přispívat zhruba 12 miliony korun a v případě prodloužení trati přidat další tři miliony," řekl primátor Jablonce Milan Kroupa (ANO). Přestože žádná smlouva o financování ještě uzavřena nebyla, Jablonec už na začátku března zaplatil tři miliony korun jako zálohu na provoz linky. Připlatit by podle Kroupy měl Liberecký kraj, protože většina cestujících využívá tramvaj k přepravě mezi oběma městy, jde tedy o regionální spojení.

Kraj přidat nechce

Vyšší příspěvek ale Liberecký kraj odmítá, protože není přímým objednatelem tramvajové dopravy mezi Libercem a Jabloncem. Podle náměstka hejtmana Jan Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) kraj objednává vlakové a autobusové spojení mezi oběma městy, za něž ročně zaplatí 32 milionů korun. A přestože krajské spoje částečně zajišťují na území Liberce a Jablonce nad Nisou i městskou dopravu, kraj od měst za tuto službu žádný příspěvek nepožaduje. Dofinancování tramvaje by proto mělo být na nich.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky MHD, tramvaj, Jablonec, Liberec, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, Starostové pro Liberecký kraj, Milan Kroupa, Martin Půta, Jan Sviták, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude mezi Libercem a Jabloncem jezdit tramvaj? Kraj ani Jablonec přidat peníze nechtějí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.