Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Statistika dopravních nehod. První tři měsíce roku jsou v kraji bez obětí

Za leden až březen letošního roku byla Policie ČR v Libereckém kraji volána k celkem 1 075 dopravním nehodám. To představuje sice meziroční nárůst o celých 122 nehod, následky však byly nižší. O život na silnicích v Libereckém kraji nikdo nepřišel, 8 osob bylo těžce zraněno, došlo k 196 lehkým zraněním.

„Oproti stejnému období loňského roku sledujeme pozitivní trend. Došlo k poklesu usmrcených o 3 osoby. O stejný počet klesly také těžce zranění. Počet lehce zraněných se pak zvýšil o 21 osob," sdělila  Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje.

Nejvíce nehod na Liberecku

Nejvíce nehod eviduje za první tři měsíce letošního roku Liberecko. Celkem v tomto okrese došlo k 444 nehodám. Dále Českolipsko, kde došlo k 309 nehodám. Následuje Jablonecko se 177 nehodami a Semilsko se 145 nehodami.

Meziročně více nehod o 80 případů v kraji zavinili řidiči motorových vozidel – celkem 822. Zvěř a domácí zvířata byly označeny za viníky u 206 nehod. Zde evidujeme nárůst o 23 případů. Řidiči nemotorových vozidel zapříčinili 12 nehod a chodci 9 nehod. V 18 případech byla na vině závada pozemní komunikace. Alkohol či drogy asistovaly u 39 nehod, to je ve srovnání s prvním kvartálem loňského roku méně  o 9 případů. 

V Libereckém kraji proběhla již v v prvních třech měsících řada preventivních aktivit. Tým silniční bezpečnosti, který se věnuje dopravní výchově, navštívil několik desítek škol a školek v kraji. Liberecký kraj také hostil semináře pro středoškoláky. V dalším období jsou v plánu například kurzy pro motocyklisty ale také dotované kurzy pro mladé a začínající řidiče, které kraj připravuje ve spolupráci s autodromem v Sosnové.

Kurzy pro motocyklisty

„V letošním roce nás čeká ještě řada akcí. Mezi ty největší určitě patří naše kurzy pro motocyklisty. Letos po 14 letech budeme také hostit celostátní finále dopravní soutěže mladých cyklistů,“ dodává Jan Sviták, náměstek hejtmana pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Liberecký kraj realizuje řadu aktivit, zejména směrem k dopravní výchově dětí. Mimo aktivit přímo ve školách podporuje dopravní výchovu dětí na dopravních hřištích nebo dotuje dopravu dětí ze škol na tuto výuku. Je jedním z hlavních partnerů projektu „Markétina dopravní výchova“, který dodává pomůcky pro výuku ve školách a školí pedagogy.

Tisková zpráva | Foto

Štítky nehoda, policie, statistika, Tým silniční bezpečnosti, havárie, Liberecký kraj, Policie České republiky, Jan Sviták, okres Česká Lípa, okres Jablonec nad Nisou, okres Semily, dopravní nehoda

Statistika dopravních nehod. První tři měsíce roku jsou v kraji bez obětí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.