Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj dostane na rekonstrukce silnic od státu jen polovinu peněz. Některé opravy nezačnou

Liberecký kraj letos počítal s opravami silnic druhých a třetích tříd za 300 milionů korun. Od státu měl přislíbeno milionů 160, dostane ale jen polovinu. Kraj tak musí chybějící finance hledat jinde a některé projekty odložit.

„Velice mě mrzí, že vláda nesplnila svůj veřejný a mnohokrát opakovaný slib. Nyní jsme v situaci, kdy musíme pro letošní rok najít dalších 80 milionů korun, abychom mohli zahájit práce na silnicích, které jsou na letošní rok naplánované a už u nich probíhají soutěže na dodavatele,” řekl hejtman Martin Půta.

Kraj letos na opravy a rekonstrukce silnic vyčlenil 300 milionů a musí hledat další peníze v krajském rozpočtu. „Budeme čekat na podmínky nové výzvy z Integrovaného regionálního operačního programu a snažit se do ní přihlásit další projekty,“ dodal Půta.

Některé rekonstrukce nezačnou

Celkem má kraj připraveno 344 milionů ve svém rozpočtu, nad to počítal se 163 miliony korun. V současné době má kraj již podepsány smlouvy za celkem 255 milionů korun. U dalších sedmi výběrových řízení v předpokládaném objemu 200 milionů probíhá v současné době výběr zhotovitele. 

„Z důvodu nedodržení slibu od státu v letošním roce oproti původnímu předpokladu některé rekonstrukce nezačnou,“ dodal Jan Sviták, náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Silnice ve správě Libereckého kraje

Liberecký kraj má i přes zvýšené finanční prostředky na rekonstrukce silnic nadále zhruba polovinu komunikací v nevyhovujícím nebo havarijním stavu. Kompletní obnova a údržba vozovek silnic II. a III. třídy včetně cyklostezek v rámci desetiletého plánu by stála 1,9 miliardy korun. „Tato částka ke všemu nezahrnuje náklady na opravy mostů, propustků, zdí, dopravního značení, případně náklady na diagnostiky vozovek a projekční práce,“ vysvětlil Sviták.

Autoři | Foto

Štítky Liberecký kraj, sinice, rekonstrukce, silnice, oprava, Martin Půta, Jan Sviták

Kraj dostane na rekonstrukce silnic od státu jen polovinu peněz. Některé opravy nezačnou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.