Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nový odbavovací systém v Libereckém kraji bude kopírovat ten pražský

Liberecký kraj se rozhodl, že pro odbavování v dopravě bude využívat systém, který je v současně používán v Praze a Středočeském kraji. Spustit by se mohl příští léto.

Liberecký kraj nebude vytvářet vlastní nový odbavovací systém pro příměstskou autobusovou dopravu. Místo toho využije ten, který používá v dopravě Praha a Středočeský kraj. Pořizovací náklady jsou srovnatelné, spolupráce s pražským systémem ale nabízí větší možnosti rozvoje do budoucna, řekl Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji. Nový systém například umožní nákup časového kuponu přes internet, což nyní nelze.

Roční náklady na provoz nového systému kraj odhaduje na 15 milionů korun, jeho pilotní spuštění plánuje na léto příštího roku. „Chceme využít toho, že Praha a Středočeský kraj jsou ve stadiu, kdy pokročilé technologie využívají a tvoří,“ řekl novinářům náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták.

Liberecký kraj nepřevezme systém kompletně, ale využije jen některé jeho části. „My se budeme snažit zachovat, co máme lepší, a aplikovat to, co přináší pražské řešení,“ řekl Jiří Hruboň. I po zavedení nového systému například zůstane zachovaná krajská karta Opuscard, na kterou lze nahrát předplatné nebo ji lze využít jako elektronickou peněženku. „Cestující jsou velice konzervativní. Opuscard zůstane, zůstane i elektronická peněženka, protože tu třeba Praha nemá,“ uvedl jednatel Koridu LK.

Po zavedení nového systému cestující podle něj například získají mobilní aplikaci, která umožní vyhledat si spojení a zároveň objednat jízdenku. „Samozřejmostí tam budou platby kartou a bude možné i využít e-shopu. To považujeme za jednu z největších nedostatečností stávajícího systému, že si lidé nemohou koupit třeba časový kupon přes internet, ale musí chodit do kamenných prodejen nebo si ho kupovat při nástupu do vozidla a zdržovat celý nástup,“ dodal Hruboň.

Kraj chce v rámci modernizace odbavovacího systému pořídit do autobusů také nová odbavovací zařízení, která by měla umožnit použití nejen krajské karty, ale také běžných platebních karet i chytrých telefonů. Zakázku za téměř 50 milionů korun ale zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podmínky byly podle úřadu kromě jiného v rozporu se zásadou transparentnosti, kraj s tím nesouhlasí a podal správní žalobu.

Autoři | Foto Město Brno

Štítky doprava, odbavování, MHD, Liberec, Liberecký kraj, Praha, Středočeský kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Jan Sviták

Nový odbavovací systém v Libereckém kraji bude kopírovat ten pražský  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.