Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Cyklisté na chodnících. Jablonečtí strážníci se na ně zaměřili

Jízda na kole po chodníku? Zakázáno. Přesto se v ulicích měst můžeme často setkat s tím, že tento zákaz cyklisté nerespektují. V Jablonci se nyní s tímto nešvarem rozhodli bojovat a zaměří se na něj strážníci.

Jízda na kole po chodníku je obzvlášť nebezpečná na frekventovaných ulicích, jako je například ulice Palackého, a v časech, kdy obyvatelé Jablonce míří do a ze zaměstnání a chodníky jsou plné chodců. „Žádáme proto cyklisty, aby respektovali dopravní předpisy a využívali pro jízdu na kole stezky pro cyklisty, případně normální vozovku,“ řekl ředitel městských strážníků Roman Šípek.

Právě jablonečtí strážníci se na cyklisty od konce července zaměřili. „Bezpečnost cyklistů a chodců je však pro nás prioritou dlouhodobě. Od ledna do 5. srpna tohoto roku evidujeme 45 přestupků v souvislosti s nesprávnou jízdou na kole. Drtivou většinu jsme vyřešili domluvou, nebo pokutou při spodní hranici správního trestu,“ uvedl Šípek.

Podle něj je ale důležité začít také s prevencí už u malých cyklistů. Městská policie je proto učí zásady správné a bezpečné jízdy v dopravním provozu na Dětském dopravním hřišti v ulici Podskalí. Děti mohou rovněž získat Průkaz mladého cyklisty jako osvědčení, že pravidla bezpečného pohybu na silnicích ovládají. 

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky kolo, cyklisté, jízda po chodníku, městská policie, cyklista, chodník, Jablonec

Cyklisté na chodnících. Jablonečtí strážníci se na ně zaměřili  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.