Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výstavba autobusáku s parkovacím domem v Liberci je podle opozice v ohrožení

Příprava výstavby nového autobusového terminálu s parkovacím domem v Liberci, který se má stavět s evropskou dotací, má zpoždění a začne nejspíš až v roce 2021. Opoziční Změna pro Liberec se obává, že parkovací dům se nebude stavět vůbec. Upozornila i na možné ohrožení celého programu Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ) za 2,5 miliardy korun, kam byl tento projekt zařazen. Liberecký primátor Jaroslav Zámečník a hejtman kraje Martin Půta (oba Starostové pro Liberecký kraj) výtky opozice odmítají.

Náklady na výstavbu terminálu se zhruba 12 stáními pro autobusy a parkovacím domem pro 400 aut v prostoru současného autobusového nádraží se odhadují na 100 až 200 milionů. Po dohodě s Libercem projekt letos na jaře převzal kraj. Vytvořilo ho minulé vedení města, v němž byla i Změna, a podle hejtmana byl špatně připravený. „Projektová dokumentace nikdy nebyla ve stádiu, aby bylo možno žádat o dotaci, bylo to stále stádium studie a byl tam nesoulad s územním plánem," řekl Půta.

Politikaření?

O nutnosti přepracovat projektovou dokumentaci je přesvědčen i primátor. „S vysokou pravděpodobností by to bylo velmi složitě financovatelné z evropského programu. Tam se míchal terminál do jednoho s parkovacím domem a přitom žádosti o dotaci na oba projekty měly být podány odděleně," řekl Zámečník. Zastupitel Změny v kraji i městě Josef Šedlbauer si ale myslí, že jde jen o politikaření Starostů, kteří měli dostatek času projekt úspěšně dotáhnout do konce. „Nesnesli, aby byly připsané nějaké zásluhy bývalému vedení města," řekl.

Výstavba terminálu a parkoviště je nyní ve fázi výběru projektanta, který zpracuje novou projektovou dokumentaci. Zástupci vedení kraje na úterním jednání krajského zastupitelstva uvedli, že v tomto programovacím období se zřejmě podaří postavit jen terminál. „Parkovací dům, o kterém ještě na jaře s velkou slávou na městě tvrdili, že ho postaví kraj a vše bude skvělé, tak teď se dozvídáme, že nebude. To, že se přesouvá do příštího programového období znamená, že nebude vůbec, že ho kraj nechce stavět," řekl Šedlbauer. Půta to odmítá. „Předpokládáme, že i v novém plánovacím období bude stavba dopravních terminálů a podpora ekologické dopravy jednou z priorit. Myslím si, že Liberec o tu stavbu nepřijde," uvedl hejtman.

Ohrožené IPRÚ

Obdobný názor má i Zámečník. Pokud se ale nebude stavět parkoviště u nádraží, hrozí, že nebude splněn jeden z indikátorů IPRÚ pro aglomeraci Liberec a Jablonec - konkrétně vytvořit 700 parkovacích míst. Podle Zámečníka budou zjišťovat na ministerstvu pro místní rozvoj možná řešení. „Budeme také prověřovat, zda by jako náhradní projekt mohla být výstavba parkovacího domu v nemocnici," dodal. Tam by mělo vzniknout přes 300 míst.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky parkovací dům, autobusový terminál, Liberec, Liberecký kraj, nádraží, projekt, Jaroslav Zámečník, Martin Půta, stavba, Starostové pro Liberecký kraj, projektová dokumentace, Josef Šedlbauer, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba autobusáku s parkovacím domem v Liberci je podle opozice v ohrožení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.