Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tramvaj mezi městy bude jezdit dál. Jablonec dá miliony na modernizaci trati

Jablonec chce zachovat provoz na tramvajové trati do Liberce. Pro vedení města je to priorita. Město je připraveno přidat na její modernizaci až 55 milionů korun. Rozhodli o tom dnes jablonečtí zastupitelé. Modernizace trati je nezbytná pro zachování provozu, řekl na dnešním jednání primátor Jiří Čeřovský (ODS), který materiál zastupitelstvu předkládal. S prodloužením trati na plánovaný nový dopravní terminál ale vedení města počítá až v dalších letech.

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955 a je nejdelší meziměstskou tratí v Česku. Její prodloužení zhruba o 800 metrů přes centrum se připravuje už pět let. Tramvaje v minulosti do centra Jablonce jezdily. V 60. letech minulého století ale ve městě převládl názor, že je tento typ dopravy přežitek. Jablonec dokonce prosazoval úplné zrušení meziměstské linky, díky Liberci ale zůstala trať zachována. Tramvaje dnes končí v Jablonci na otočce u Tyršových sadů, která je zhruba 500 metrů od centra. Ročně trať přepraví téměř milion lidí.

Modernizace trati z Liberce do Jablonce začala za přispění Evropské unie v roce 2008 a stála už stamiliony korun. Obnovu potřebuje ještě asi pět z 12 kilometrů. Bez toho se provoz na trati za pár let bude muset zastavit. Součástí projektu je i prodloužení trati na nový dopravní terminál v Kamenné ulici v Jablonci, který má umožní přestup na městské i meziměstské autobusy a také na vlak. Náklady se odhadují na 1,2 miliardy korun, většinu by měla zaplatit Evropská unie. Jablonec má přispět 53 miliony korun a dalšími 180 miliony korun by se měl podílet Liberec. Žádost o dotaci musí liberecký dopravní podnik podat do konce listopadu.

Proti prodloužení trati vznikla v Jablonci petice. Proti se postavili podnikatelé a obyvatelé, kteří žijí či podnikají v ulicích Budovatelů, Soukenná a Kamenná, kudy má trať vést. Jsou přesvědčeni o tom, že trať a s ní spojené úpravy zhorší kvalitu života v centru, bojí se hluku a vibrací. Pod peticí je 516 podpisů. Na jednání zastupitelstva dnes nikdo z nich nedorazil.

Na jednání zastupitelů ale vystoupil Petr Mikula za petici, která naopak záměr podporuje. Je přesvědčen, že rekonstrukce a prodloužení trati bude pro většinu obyvatel přínosem. „Pod peticí máme aktuálně podepsáno přes 660 lidí, dalších 300 ji podpořilo na internetu," řekl Mikula.

Autoři | Foto DPMLJ

Štítky ČR, MHD, správa, Jablonec n.N., AUDIO, FOTO, Jablonec, Liberec, Jiří Čeřovský, ODS, petice, Evropská unie, Česko, Tyršovy sady (Pardubice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tramvaj mezi městy bude jezdit dál. Jablonec dá miliony na modernizaci trati  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.