Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krajská společnost Autobusy LK nakoupí autobusy za čtvrt miliardy. Většinu peněz si půjčí

Loni založená krajská společnost Autobusy LK plánuje pořízení nových autobusů pro regionální dopravu za více než 255 milionů korun. Liberecký kraj přispěje 60 miliony korun, zbytek si firma půjčí. Peníze jsou určené na modernizaci vozového parku ČSAD Liberec, kterou krajská společnost vlastní. Uvedl to hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Investicí podle něj pokračuje kraj ve snaze zajistit část dopravy na svém území vlastní firmou.

„My jsme v podstatě přispěli na to, aby ten úvěr byl levnější a aby si vůbec mohli nějaký úvěr u bankovních domů sjednat. Cílem je zajistit dopravu na Liberecku novými autobusy v souladu se smlouvou, která bude platit od 15. prosince," doplnil Půta. Už s novým jízdním řádem by tak měl Liberecký kraj zajišťovat autobusovou dopravu na Liberecku vlastní firmou. Získá tak přehled o skutečných nákladech. Na Semilsku a Jablonecku získal zakázku na deset let BusLine. Na Českolipsku jezdí ČSAD Česká Lípa, i tam ale jedná kraj o převzetí dopravy v dalších letech.

Liberecký kraj se už předloni kvůli dlouhodobým problémům se zajištěním regionální autobusové dopravy rozhodl založit vlastní dopravní společnost. Jako nejjednodušší a nejlevnější variantu doporučili odborníci nákup akcií existující firmy. Nejdál se dostala jednání s ČSAD Liberec. Kraj chtěl za 14,353 milionu korun odkoupit 86 procent akcií od majoritního vlastníka. Dalších 20 milionů se chystal do firmy investovat. Plány ale zablokoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Kraj pak proto založil společnost Autobusy LK, která akcie ČSAD Liberec koupila a svůj podíl postupně zvýšila na současných 90,5 procenta.

ČSAD Liberec je připravena dopravu na Liberecku v dalších letech zajistit. Firma zaměstnává 183 lidí, z toho je 135 řidičů. K dispozici má 80 autobusů, z toho pět je dálkových, k zajištění regionální dopravy jich bude stačit 63. Vozový park dopravní společnosti ale podle jednatele firmy Autobusy LK Jiřího Řádka potřebuje modernizaci, aby splnil požadavky Libereckého kraje na kvalitu přepravy. Téměř polovina autobusů ČSAD Liberec bude totiž v příštím roce starších 12 let.

Autoři | Foto

Štítky autobusy, Liberecký kraj, autobusy LK, doprava, ČSAD Liberec, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, akcie, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, BusLine, ČSAD, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská společnost Autobusy LK nakoupí autobusy za čtvrt miliardy. Většinu peněz si půjčí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.