Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na opravy svých silnic přidá Liberecký kraj přes čtvrt miliardy

Na rekonstrukce a opravy krajských silnic druhé a třetí třídy přidá letos Liberecký kraj dalších více než 280 milionů korun. Další peníze může dát díky daňovým příjmům v loňském roce, které byly o 404 milionů korun vyšší, než rozpočet předpokládal. Celkově tak dá letos kraj do svých komunikací více než miliardu korun, loni investice dosáhly 862 milionů. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj vlastní téměř 2074 kilometrů silnic nižších tříd, což je 86 procent komunikací na jeho území. Podle analýzy, kterou si kraj nechává každoročně zpracovat, bylo na začátku loňského roku v nevyhovujícím nebo havarijním stavu zhruba 910 kilometrů, což je 44 procent krajských komunikací. Do kompletní obnovy silnic potřebuje kraj podle analýzy během deseti let investovat zhruba 3,6 miliardy korun. Částka ale nezahrnuje náklady na obnovu mostů, propustků a zdí ani na přípravu projektů.

K největším akcím, které by měly letos začít, patří dlouho plánovaná rekonstrukce silnice druhé třídy z Mimoně na Mnichovo Hradiště zhruba za 190 milionů korun. Kraj ale hledá dodavatele, soutěž musel vyhlásit opakovaně. Začít by měla i náročná rekonstrukce silnice z Podbozkova na Cimbál za více než sto milionů korun. Kraj na ni získal dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). „Podmínkou bylo vypsat výběrové řízení podle takzvané Žluté knihy FIDIC formou zásady 'Vyprojektuj a postav'. Jedná se o pilotní projekt rekonstrukcí krajské silniční sítě v rámci celé republiky," řekl Sviták.

Kraj podle Svitáka aktuálně hledá dodavatele pro výstavbu okružní křižovatky Ostrý roh v Jablonci nad Nisou, pro rekonstrukci silnice z Horního Hanychova na Výpřež na libereckém Ještědu nebo na rekonstrukci úseku silnice třetí třídy v Rychnově u Jablonce nad Nisou, kterou plánuje po opravě předat městu. Nový povrch by měla podle Svitáka dostat silnice v Janově nad Nisou, směrem na Horní Maxov nebo kolem Hlavice. V plánu je i rekonstrukce silnice v Mříčné, tam ale zatím kraj nenašel dodavatele.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky silnice, stavby, Liberecký kraj, rekonstrukce, oprava, Jan Sviták, Starostové pro Liberecký kraj, Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na opravy svých silnic přidá Liberecký kraj přes čtvrt miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.