Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mosty na průtahu Libercem se letos rekonstruovat nebudou. Přednost má Rádelský mlýn

Pro letošní rok se připravovala další uzavírka průtahu Libercem. Důvodem jsou dva mosty, které už jsou ve špatném stavu. Jenže jejich oprava se odkládá. Přednost dostane modernizace křižovatky Rádelský mlýn, kterou chce ŘSD co nejvíce urychlit a která začne už začátkem března.

Úředníci Libereckého kraje chtějí výrazně zkrátit plánovanou uzavírku silnice I/65 spojenou s rekonstrukcí mimoúrovňové křižovatky Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Prahu. Uzavírka zkomplikuje dopravu směrem na Jablonec nad Nisou a Rychnov a zvýší dopravu na objízdných trasách přes Liberec a také přes Železný Brod a Tanvald nebo Pěnčín. Ve stavebním povolením se počítalo s uzavírkou na 12 měsíců, teď stavbaři žádají 27 měsíců. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), které je investorem, uvedlo, že chce minimalizovat dopravní komplikace.

Časté nehody

„Chceme tu uzavírku povolit na co nejkratší dobu," řekl vedoucí odboru dopravy Jan Čáp. Rekonstrukce křižovatky postavené v 70 letech minulého století je ale podle něj nutná, potvrdil i Vladimír Stránský z krajského ředitelství policie. „Podle sčítání z roku 2016 tam denně projede kolem 40 tisíc vozidel. Problémem je, že to je mimoúrovňová křižovatka v údolnicovém oblouku, povětrnostní a klimatické podmínky se tam často mění a dochází tam k dopravním nehodám," řekl. Je třeba podle něj narovnat poloměry a připojovací pruhy a odstranit nebezpečná křížení.

Přestavba křižovatky vyjde na 408 milionů korun bez DPH. ŘSD plánuje zahájit stavbu 2. března a od 30. března uzavřít napojení na silnici I/65 na Jablonec. Stavba má trvat 854 dní, skončit by měla v červenci 2022. O zkrácení uzavírky usiluje Liberecký kraj, starostové dotčených obcí, ale také Jablonec nad Nisou, kde se kvůli stavbě obávají dopravního kolapsu.

Kraj i Jablonec žádají, aby se na rekonstrukci pracovalo ve dvousměnném provozu 16 hodin denně, sedm dní v týdnu včetně víkendů a svátků. Podle ředitele libereckého závodu Eurovia CZ Miroslava Slatinky ale není při současné situaci na trhu práce jednoduché zajistit pracovníky pro dvousměnný provoz. „Stavba je to velice náročná a složitá a budeme snažit udělat všechno proto, abychom ten termín dokončení co nejvíc urychlili," řekl po jednání v Liberci Slatinka.

Průtah zůstane otevřený

ŘSD, chce minimalizovat dopravní komplikace a rozhodlo se proto posunout některé stavby. V plánu byla mimo jiné rekonstrukce mostů na průtahu Libercem, která by zkomplikovala napojení na I/14 na Jablonec. „V tuto chvíli počítáme s tím, že dokud nebude zprovozněna křižovatka Rádelský mlýn, tak bychom neměli začínat s opravou mostů na průtahu v Liberci," řekl ředitel liberecké správy ŘSD Jan Wohlmuth.

Mluvčí ŘSD Jan Studecký v tiskové zprávě k přestavbě křižovatky I/35 Rádelský Mlýn uvedl, že příprava stavby se uskutečnila v rekordně krátkém čase a jedním z kritérií při výběru zhotovitele byla i délka výstavby. ŘSD i stavebníci budou podle mluvčího usilovat o co nejrychlejší dokončení stavby, zejména pak obnovení napojení Jablonce nad Nisou přes silnici I/65.

Autoři | Foto

Štítky rádelský mlýn, ŘSD, křižovatka, průtah libercem, Liberec, Ředitelství silnic a dálnic, mlýn, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, silnice, rekonstrukce, Praha, Vladimír Stránský, Železný Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mosty na průtahu Libercem se letos rekonstruovat nebudou. Přednost má Rádelský mlýn  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.