Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ČSAD Liberec koupila autobus speciálně upravený pro postižené

Výlety za kulturou, týdenní ozdravné pobyty i několikatýdenní cesty do zahraničí umožní postiženým autobus, který pořídila dopravní společnost ČSAD Liberec. Sedm let starý speciál koupila v Německu za 99 tisíc eur (2,5 milionu Kč), nový by stál více než trojnásobek. Plošina umožňuje na palubu naložit i elektrický vozík, interiér je velmi variabilní a umožňuje cestu na vozíku, ale i bez něj.

Autobusy upravené pro přepravu handicapovaných měl v minulosti liberecký dopravní podnik, jeden ale prodal a druhý dlouhodobě pronajal. Ve městech i regionech sice jezdí nízkopodlažní autobusy, ty ale nelze k přepravě více vozíčkářů využít. Autobus pořízený v Německu umožňuje přepravu až 48 cestujících na sedadlech. Interiér je ale variabilní a sedačky umístěné v kolejnicích je možné vyndat, případně posunout. Do autobusu se vejde 15 vozíků ale také 22 postižených, které na jejich místa přepraví speciální portálová hrazda. Autobus má i bezbariérovou toaletu a kuchyňku.

Oranžový speciál si v areálu ČSAD Liberec vyzkoušeli i postižení. „Situace při pořádání třeba ozdravných pobytů není vůbec jednoduchá nejen z hlediska dopravy, ale i dalších aspektů, ale ta doprava je pro nás zásadní. My, když se nedostaneme do nějakého místa, tak ten pobyt není," řekl Tomáš Hluštík ze spolku Obzor. Spokojen byl s autobusem také liberecký krajský předseda Národní rady zdravotně postižených Martin Kroll, podobných vozů podle něj v Česku zatím mnoho není, i když jich pomalu přibývá. „Většinou jsou dopravci orientovaní na zdravé cestující, málokdo vychází postiženým vstříc," řekl.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky handicapovaní, autobusy, ČSAD Liberec, vozík, Německo, Národní rada, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČSAD Liberec koupila autobus speciálně upravený pro postižené  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.