Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký dopravní podnik začal své vozy dezinfikovat ozonem

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) začal dnes kvůli koronaviru své autobusy a tramvaje dezinfikovat ozonem. Odborná firma by měla postupně ošetřit všech 160 vozů, podnik to podle odhadu přijde na 150 tisíc korun, řekl člen představenstva dopravního podniku Václav Sosna. Stejnou technologii používá k dezinfekci vozů třeba Pražský dopravní podnik nebo dopravní společnost FTL - First Transport Lines, která zajišťuje MHD v Prostějově.

Dezinfekce ozonem, jinak dezodorizace, velmi účinně ničí viry a bakterie. „Vyčistí prostor i od nepříjemných pachů, poradí si i s plísněmi či mikroskopickými houbami," řekl Pavel Soukup za společnosti LIDEZIN CZ, který ošetření vozů v areálu dopravního podniku prováděl. Jde podle něj o ekologickou dezinfekci, která nepoužívá chemikálie ale jen vzdušný kyslík, který generátor mění na ozon. Ten je ve vysoké koncentraci nebezpečný i pro člověka. Proto se musí autobus nechat tři až pět hodin odvětrat.

Autobusy a tramvaje libereckého dopravního podniku přepraví podle odhadů denně přes 100 tisíc lidí. „Kdybychom chtěli udělat všechny autobusy najednou, nejezdila by jeden den v Liberci městská doprava," poznamenal technický ředitel dopravního podniku Ludvík Lavička. Vozy se proto budou ošetřovat postupně. Před čtyřmi lety dopravní podnik testoval také ošetření interiéru tramvají dezinfekčním nástřikem na bázi nanočástic, podle Lavičky byla ale technologie finančně náročná a neměla přesvědčivé výsledky. Ošetření ozonem je výrazně levnější a vydrží tři až čtyři týdny. Podnik navíc zvažuje, že si pořídí vlastní generátor ozonu.

Regionální dopravci v kraji zatím tento způsob dezinfekce podle hejtmanova náměstka Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) nepoužívají. „Jeden s dopravců už se na nás ale obrátil a bylo to spojeno s žádostí o kompenzaci takových nákladů," řekl Sviták. Kraj ale podle něj vyčkává na vývoj situace. „Jsme domluveni s resortem zdravotnictví, že počkáme. Jakoukoliv investici ve směru k dopravcům musíme mít podloženou," dodal hejtmanův náměstek.

V Číně se začal nový typ koronaviru šířit začátkem loňského prosince, do Evropy se dostal o necelé dva měsíce později. V Evropě testy nákazu potvrdily už ve 33 zemích. Nejpostiženější je nyní Itálie. V Česku zatím testy potvrdily onemocnění u pěti lidí. „V Libereckém kraji zůstává v karanténě šest lidí, všechny prováděné testy včetně těch tří z úterý, vyšly zatím negativně," řekla dnes dopoledne mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Autoři | Foto DPMLJ

Štítky MHD, zdraví, koronavirus, Liberec, dopravní společnost, dezinfekce, Jablonec nad Nisou, Prostějov, Jan Sviták, Evropa, Starostové pro Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Míša Michaela

To máte dělat furt a né, když něco je. Autobusy-vlaky-tramvaje, jen špína, bakterie, humus!

Čtvrtek, 5. března 2020, 17:03Odpovědět

Liberecký dopravní podnik začal své vozy dezinfikovat ozonem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.