Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Doprava v Libereckém kraji zůstane omezená do konce prázdnin

Regionální veřejná doprava v Libereckém kraji zůstane zřejmě v současném omezeném režimu až do konce letních prázdnin. Spoje chce kraj přidávat podle zájmu cestujících. Nechce, aby vlaky a autobusy vozily jen vzduch. Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Počet cestujících v regionální dopravě se podle něj v souvislosti s uzavřením škol a omezením výroby kvůli koronaviru snížil na deset až 15 procent.

„Ta omezení, to znamená zhruba o 20 procent méně spojů v autobusech a zhruba o 15 procent méně vlaků, předpokládáme i proto, že se nepočítá s návratem všech dětí do škol, a postup obnovy výroby v průmyslových zónách bude také pozvolný. Takže tak, jak jsme dopravu pozvolně omezovali, tak ji v případě potřeby budeme zase pozvolna doplňovat, vyjma školních spojů, které, jak to tak vypadá, budou potřeba až od září," doplnil hejtman.

V Libereckém kraji jezdí doprava v omezeném režimu od 9. března, kdy začaly místním školákům jarní prázdniny a přestaly jezdit školní spoje. Od 14. března uzavření hranic s Německem a Polskem zastavilo i všechny přeshraniční spoje. Vlak z Liberce do Drážďan končí v Hrádku nad Nisou, oblíbený turistický vlak z Liberce přes Jablonec nad Nisou, Tanvald a Kořenov do polské Sklářské Poreby končí v Harrachově. U hranic končí i autobusy do Polska: z Liberce do Bogatyně v Kunraticích, z Liberce do Zhořelce v Habarticích a z Liberce do Sieniawky v Hrádku.

V dalších týdnech s úbytkem cestujících postupně ubývalo i dalších spojů. Kvůli obavám z šíření nákazy navíc od 16. března průvodčí ani řidiči neprodávali jízdenky a lidé většinou jezdili zdarma. Podle náměstka pro dopravu Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) dosahovaly denní ztráty dopravy asi 800 tisíc korun. „Za březen to zatím podle odhadů dělá zhruba 13 milionů korun," doplnil Sviták. Od úterý se znovu v autobusech a vlacích v kraji jízdné platí. Kraj ale doporučuje využít bezhotovostní platby krajskou Opuscard, což je nejen bezpečnější, ale i levnější.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky doprava, koronavirus, Liberecký kraj, Starostové pro Liberecký kraj, Martin Půta, Liberec, Jan Sviták, Polsko, jarní prázdniny, Hrádek nad Nisou, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doprava v Libereckém kraji zůstane omezená do konce prázdnin  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.